ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωβουλή: Καρφιά κατά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εν όψει Συνόδου

09:19 - 24 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Η μετανάστευση, η οικονομική ανάκαμψη και ο προϋπολογισμός της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη εν όψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (24-25 Οκτωβρίου).

Αρκετοί από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων έκαναν έκκληση για μία πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση και για περισσότερους πόρους για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, επιπλήττοντας παράλληλα τις χώρες που προσέγγισαν το θέμα χωρίς τόλμη. Οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων ομάδων εξέφρασαν επίσης τη βαθιά τους απογοήτευση για τις "τακτικές εμπαιγμού", όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν, που ακολούθησαν ορισμένα κράτη μέλη στο θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο Joseph Daul (ΕΛΚ, Γαλλία) επέκρινε έντονα τα κράτη μέλη, καθώς οι διαρκείς εκκλήσεις τους για μεγαλύτερη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν συνοδεύονται από την παροχή των αντίστοιχων απαραίτητων οικονομικών πόρων. "Είμαι πλήρως αγανακτισμένος με τη συμπεριφορά του Συμβουλίου όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020) κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων. Τα κράτη μέλη οφείλουν να είναι ρεαλιστικά και ειλικρινή", τόνισε.

"Είναι παράδοξο το πώς το Συμβούλιο εκφράζεται με μεγάλα λόγια για την ψηφιακή οικονομία και στη συνέχεια κάνει περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ", δήλωσε ο Χάνες Σβόμποντα εκ μέρους των Σοσιαλιστών (Αυστρία). Στο θέμα της μετανάστευσης ο κ. Σβόμποντα μίλησε χωρίς υπεκφυγές. "Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι κυνικά. Άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα και στα συμπεράσματα αυτά δηλώνεται ότι τα κράτη μέλη θα συζητήσουν εκ νέου το ζήτημα το 2014! Είναι ντροπή. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συνετή μεταναστευτική πολιτική".

Ο Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) ζήτησε από τα κράτη μέλη να σταματήσουν το "μικρό κυνικό τους παιχνίδι" στο θέμα του προϋπολογισμού. Όσον αφορά τη μετανάστευση, εξέφρασε τη δυσπιστία του τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν το Συμβούλιο να εμφανίζει αυτά τα "απαράδεκτα" συμπεράσματα μετά από 15 χρόνια προσπάθειας χάραξης κοινής πολιτικής. Ο κ. Verhofstadt έκανε έκκληση για να εξευρεθούν περισσότεροι πόροι για την FRONTEX και το EUROSUR και για να χαραχθεί μία πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση και μια ανανεωμένη πολιτική στη Βόρεια Αφρική.

Ο Daniel Cohn-Bendit (Πράσινοι, Γαλλία) απηύθυνε επίσης έκκληση για μία νόμιμη μεταναστευτική πολιτική και προειδοποίησε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο η Frontex φαινόταν να λειτουργεί είναι επειδή είχαν επιτευχθεί παλαιότερα συμφωνίες με δικτάτορες της Βορείου Αφρικής για να συγκρατούν δυνητικούς μετανάστες.

euro parliament650

O Μάρτιν Κάλαναν (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο) έκανε έκκληση για να υπάρξουν δράσεις, ώστε να ανοίξουν οι αγορές και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Ζήτησε επίσης να δοθεί τέλος στις "ξεπερασμένες εμμονές" σε "μια ΕΕ των ΜΚΟ, από τις ΜΚΟ και για τις ΜΚΟ που το μόνο που κάνουν είναι να προασπίζονται τα κατεστημένα συμφέροντά τους", δίνοντας υπερβολική έμφαση στα κοινωνικά και περιβαντολλογικά ζητήματα.

"Αναφέρεστε σε 'ξεπερασμένες εμμονές' ανθρώπων που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα καλύτερο μέλλον με αξιοπρέπεια;" διερωτήθηκε η Γκαμπριέλε Τσίμερ (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Γερμανία), απαντώντας στα λεγόμενα του κ. Κάλαναν . Στο θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, η κα Τσίμερ δήλωσε ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια, ώστε να μην παραπλανούνται τους πολίτες. Συμφωνώντας με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, έκανε επίσης έκκληση για μία πολιτική νόμιμης μετανάστευσης.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ (ΕΕΔ, ΗΒ) διεμήνυσε ότι πολλοί απέτυχαν να κατανοήσουν τη γοητεία που άσκησαν οι ευρωσκεπτικιστικές ομάδες. "Οι πολίτες θέλουν μια ΕΕ που να συνεργάζεται και να εμπορεύεται, αλλά δεν θέλουν μία ευρωπαϊκή σημαία και ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο. Αυτά τα οποία υπερασπιζόμαστε είναι νόμιμα και δημοκρατικά", δήλωσε.

Η Λόρενς Στάσεν (Μη εγγεγραμμένοι, Ολλανδία) επικεντρώθηκε στην τραπεζική Ένωση, υποστηρίζοντας ότι οι Ολλανδοί δε θα μπορούσαν να δεχτούν ένα σύστημα στο οποίο οι Βόρειοι θα πλήρωναν για τα προβλήματα των Νοτίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.