ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ για τους «κοριούς»

13:54 - 24 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ για τους «κοριούς»
Ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος θα συζητήσουν για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ πρόκειται να συζητήσουν σήμερα το θέμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή πριν από λίγο.

«Αυτή η διμερής συνάντηση, την οποία ζήτησε η κ. Μέρκελ, δεν οργανώθηκε για το θέμα αυτό, αλλά προφανώς θα το συζητήσουν για να συντονίσουν τις ενέργειές τους», διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Το Βερολίνο καλεί των αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις

Ο υπηρεσιακός υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε θα ζητήσει από τον πρέσβη των Η.Π.Α. στη Γερμανία Τζον Έμερσον, απάντηση για το κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη το βράδυ περί παρακολούθησης των επικοινωνιών της κ. Μέρκελ από αμερικανικής πλευράς, σημείωσαν πηγές της γερμανικής διπλωματίας στον γερμανικό ιστότοπο Spiegel Online.

merkel hollande550

Το οργισμένο τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκελαρίου στον Ομπάμα κατά το οποίο η Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε αυτή την πρακτική ως «απαράδεκτη» ήρθε καθώς έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες για την έκταση και τον τρόπο με τον οποίο η NSA παρακολουθούσε πολίτες, πολιτικούς και διπλωμάτες σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία και πιθανόν και στην Ιταλία.

Μερικούς μήνες νωρίτερα, ο πρόεδρος Ομπάμα παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο, διαβεβαιώνοντας τους Γερμανούς πως η NSA δεν παρακολουθεί απλούς πολίτες. Όπως έγινε γνωστό ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή των αμερικανικών υπηρεσιών στις παρακολουθήσεις διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση της εμπιστοσύνης μεταξύ δύο συμμάχων και στενών φίλων».

SPD: "Αγκάθι" η τακτική της Ουάσιγκτον

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος τoυ γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτιμά ότι θα ήταν δύσκολη η σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, στο βαθμό που η Ουάσιγκτον παραβιάζει τα δικαιώματα και την ιδιωτική σφαίρα των πολιτών.

Να θυμίσουμε ότι στη Γερμανία είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, για το σχηματισμό κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού". 

Ψυχρό κλίμα Ευρώπης – Αμερικής

Η υπόθεση των μαζικών παρακολουθήσεων πολιτών, πολιτικών και διπλωματών από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει προκαλέσει ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα στις σχέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ οι αντιδράσεις τείνουν να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι έχει έλθει η ώρα η E.E. να μιλήσει με μια "ισχυρή και ενιαία φωνή"  έναντι των ΗΠΑ για το θέμα, όπως δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Βίβιαν Ρέντινγκ. Η ίδια πρόσθεσε ότι η προστασία των δεδομένων πρέπει να εφαρμόζεται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των πολιτών, όπως και στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ.

Μέσα σε δύο 24ωρα υπάρχουν αντιδράσεις σε ανώτατο επίπεδο από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ δύσκολες ώρες πέρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι κατά τις συναντήσεις του με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα, εξαιτίας της πίεσης που του ασκήθηκε με αφορμή τις αποκαλύψεις.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος ανέφερε ότι «οι Ιταλοί απαιτούν διαφάνεια πάνω στο ζήτημα αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζουν εάν τους κατασκόπευαν».

Το θέμα των παρακολουθήσεων αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ ύστερα από σχετική έκκληση που έκανε η γαλλική κυβέρνηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:06 - 24 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.