ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοβουλία Γαλλίας - Γερμανίας για τους αμερικανικούς «κοριούς»

10:42 - 25 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Πρωτοβουλία Γαλλίας - Γερμανίας για τους αμερικανικούς «κοριούς»
Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με την Ουάσινγκτον στο θέμα της συλλογής πληροφοριών.

Η Γαλλία και η Γερμανία ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία, με την υποστήριξη και των άλλων Ευρωπαίων, για να βρεθεί ως το τέλος του χρόνου ένα πεδίο συνεννόησης με τις ΗΠΑ στα θέματα των πληροφοριών, μετά τις αποκαλύψεις για το εύρος της αμερικανικής κατασκοπείας.

«Πρέπει να σταματήσει και να απαιτήσουμε εξηγήσεις», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, «με στόχο να καταλήξουμε πριν από το τέλος της χρονιάς σε μια συμφωνία για τις αμοιβαίες σχέσεις» Ευρωπαίων και Αμερικανών σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

«Είμαστε όλοι σύμφωνοι πάνω στο κείμενο, και οι 28», διευκρίνισε ο Βαν Ρομπέι, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για αντιρρήσεις των Βρετανών, παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ που έχουν και οι ίδιοι κατηγορηθεί ότι κατασκοπεύουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα την Ιταλία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε «θετική στάση», δήλωσε ο ιταλός ομόλογός του Ενρίκο Λέτα. Πράγμα σπάνιο, ο Κάμερον δεν έκανε δηλώσεις ούτε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής ούτε κατά την έξοδό του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.