ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μειώθηκε η ανεργία στην Πορτογαλία

21:19 - 07 Νοε 2013 | Ειδήσεις
Μειώθηκε η ανεργία στην Πορτογαλία
Παράθυρο αισιοδοξίας φαίνεται ότι ανοίγει στην Πορτογαλία, όπου το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία μειώθηκε το διάστημα από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο, για δεύτερο συναπτό τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως άλλη μια ένδειξη ότι η πληγείσα από την κρίση πορτογαλική οικονομία πιθανόν ανακάμπτει.

Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα της Ιβηρικής, μειώθηκε στο 15,6% το τρίτο τρίμηνο, από 16,4% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την πορτογαλική εθνική στατιστική υπηρεσία INE.

 

Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο και σε ετήσια βάση, καθώς την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η ανεργία βρισκόταν στο 15,8%.

 

Μεταξύ των νέων έως και 24 ετών η ανεργία μειώθηκε επίσης ελαφρά στο 36% το τρίτο τρίμηνο από 37,1% το δεύτερο.

 

Η Πορτογαλία έχει σήμερα 838.000 άνεργους, σύμφωνα με το INE.

 

Ο Αρτούρ Ρέγκου του συντηρητικού κόμματος CDS-PP της συμπολίτευσης χαιρέτισε τα στοιχεία αυτά, σημειώνοντας πως καταδεικνύουν ότι «η οικονομία αναπτύσσεται και βγαίνει από την ύφεση».

 

Η Πορτογαλία ήδη βγήκε από την ύφεση των τελευταίων δυόμισι ετών το δεύτερο τρίμηνο, με τις εξαγωγές να δίνουν την κύρια αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της.

 

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου εφάρμοσε πολιτικές σκληρής λιτότητας υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της διεθνούς τρόικας των πιστωτών οι οποίοι χορήγησαν ένα δάνειο αξίας 78 δισεκ. ευρώ το 2011.

 

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, απέδωσε τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας κατά κύριο λόγο στη συρρίκνωση του ενεργού εργατικού δυναμικού, υποστηρίζοντας ότι δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας της κρίσης, μεταναστεύοντας κυρίως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και σε πρώην αποικίες της Πορτογαλίας.

 

Η κυβέρνηση βρίσκεται, εξάλλου, αντιμέτωπη με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές δαπανών στις οποίες προχωρά με τον προϋπολογισμό του 2014. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.