ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φιλιππίνες: Αγώνας δρόμου της διεθνούς κοινότητας για βοήθεια

22:42 - 11 Νοε 2013 | Ειδήσεις
Φιλιππίνες: Αγώνας δρόμου της διεθνούς κοινότητας για βοήθεια
"Εθνική συμφορά" χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο, την καταστροφή που προκλήθηκε στο αρχιπέλαγος από τον πολύ ισχυρό τυφώνα Χαϊγιάν και ανέπτυξε εκατοντάδες στρατιώτες στην παραλιακή πόλη Τακλομπάν, για να καταστείλουν τις λεηλασίες. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου, για την παροχή βοήθειας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε σε πανεθνικό επίπεδο, ο πρόεδρος Ακίνο σημείωσε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις προσπάθειες ανακούφισης και αρωγής στις επαρχίες Σαμάρ και Λέιτε (πρωτεύουσα της οποίας είναι η Τακλομπάν), οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από τον τυφώνα.

 

Αξιωματούχος της αστυνομίας της Τακλομπάν έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς στην επαρχία Λέιτε. Επίσης ο κυβερνήτης της Σαμάρ επιβεβαίωσε τον θάνατο 433 ανθρώπων, σε έναν πρώτο απολογισμό, ο οποίος μπορεί να υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού.

 

Δεκάδες νεκροί υπάρχουν επίσης σε άλλες πόλεις και επαρχίες της χώρας που επλήγησαν από τον τυφώνα, ενώ σύμφωνα με την Unicef έως και 4 εκατομμύρια παιδιά μπορεί να υποστούν τις επιπτώσεις του στη χώρα.

 

Ο χαρακτηρισμός  περί "εθνικής συμφοράς" αναμένεται να συμβάλει στο να επισπευστούν οι προσπάθειες διάσωσης, παροχής βοήθειας και αποκατάστασης στην χώρα, όπως επίσης και στην αποδέσμευση από την κυβέρνηση των Φιλιππίνων των κρατικών κονδυλίων για την χρηματοδότηση των προσπαθειών αυτών.

 

Επιπλέον, θα συμβάλει και στην συγκράτηση των τιμών στη χώρα. Ο πρόεδρος Ακίνο διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει 18,7 δισεκατ. πέσος (432,97 εκατ. δολάρια) για τις προσπάθειες αποκατάστασης.

 

ΟΙ Φιλιππίνες κάλεσαν εξάλου, τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αμέσως δράση για να περιορίσει τις κλιματικές αλλαγές κατά την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, στην Βαρσοβία.

Διεθνής Βοήθεια

Οι ΗΠΑ απέστειλαν   90 στρατιωτικούς για να βοηθήσουν στην αποτίμηση των αναγκών που υπάρχουν για έκτακτη βοήθεια στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το σώμα Πεζοναυτών.

 

Με τις ενισχύσεις αυτές ανέρχονται σε συνολικά 180 οι άνδρες που έχουν αποσταλεί από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην χώρα για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Εκτός των 90 στρατιωτικών, τέσσερα MV-22 Osprey και τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη KC-130 Hercules εστάλησαν επίσης στις Φιλιππίνες.

 

Την ίδια ώρα, 22 χώρες δεσμεύτηκαν για την αποστολή βοήθειας, μεταξύ των οποίων η Ινδονησία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία και η Ουγγαρία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ακίνο.

 

Η σύνοδος των Επισκόπων της Ιταλίας δεσμεύτηκε εξάλλου για την χορήγηση έκτακτης βοήθειας 3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα έρθει να προστεθεί στην βοήθεια των 150.000 δολαρίων που ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια "πρώτη συμβολή" για τους πληγέντες στις Φιλιππίνες, ενώ 100.000 ευρώ προσέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση των Καθολικών Caritas.

 

Τέλος, η Αυστραλία δεσμεύτηκε για την χορήγηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (9,4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) σε βοήθεια στις Φιλιππίνες.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:21 - 12 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.