ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IEA: "Σεϊχης" του πετρελαίου οι ΗΠΑ, το αργότερο έως το 2016

01:01 - 13 Νοε 2013 | Ειδήσεις
IEA: "Σεϊχης" του πετρελαίου οι ΗΠΑ, το αργότερο έως το 2016
Οι ΗΠΑ θα γίνουν η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου έως το 2016 το αργότερο, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, προέβλεψε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency, IEA) Φατίχ Μπιρόλ κατά την παρουσίαση της έκθεσης του οργανισμού (World Energy Outlook 2013).

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να πλησιάσει η Αμερική πιο κοντά στο επίπεδο ενεργειακής αυτάρκειάς της και να μειώσει την ανάγκη της για προμήθεια πετρελαίου από τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

 

«Βλέπουμε δύο χρονικά διαστήματα στις αγορές πετρελαίου. Έως το 2020, αναμένουμε να αυξηθεί έντονα το ελαφρύ σχιστολιθικό πετρέλαιο. Και χάρη στην αύξηση από τη Βραζιλία, η ανάγκη για προμήθεια πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή στα επόμενα χρόνια, θα είναι οπωσδήποτε μικρότερη», εκτίμησε ο οικονομολόγος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

 

Πρόσθεσε, δε, ότι λόγω των περιορισμένων κοιτασμάτων του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, η παραγωγή του θα σταθεροποιηθεί και θα μειωθεί, και μετά το 2020 θα είναι έντονη η κυριαρχία του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής.

 

Ο IEA σημείωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να οδηγούν στην ανάπτυξη μη συμβατικών κοιτασμάτων, όπως του σχιστολιθικού πετρελαίου που προκάλεσε την άνοδο της παραγωγής αμερικανικού πετρελαίου, των πετρελαίων του Καναδά, του πετρελαίου από μεγάλο βάθος νερών στη Βραζιλία και του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 

Οι τιμές του πετρελαίου θα αυξάνονται σταθερά για να φθάσουν το 2035 στα 128 δολάρια το βαρέλι, σε αξίες του 2012.

πετρέλ1

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, «άλλες χώρες δεν είναι πιθανό να έχουν την επιτυχία των ΗΠΑ στην εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων».

 

Αν και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευθεί στα επόμενα χρόνια, ο IEA αναφέρει ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται «μπροστά σε μία νέα εποχή αφθονίας του πετρελαίου».

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 2020, η παραγωγή από τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα μειωθεί και οι χώρες του Οργανισμού στη Μέση Ανατολή θα προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής.

 

Ο κ. Μπιρόλ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχισθούν οι επενδύσεις στα άφθονα και χαμηλού κόστους κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής, για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία.

 

«Το σχιστολιθικό πετρέλαιο είναι πολύ καλή είδηση για τις ΗΠΑ και τον κόσμο, αλλά η ζήτηση προέρχεται από την Ασία. Τώρα η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από την Κίνα και μετά το 2020 θα έρχεται από την Ινδία. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, ώστε να καλυφθεί η αύξηση της ζήτησης από την Ασία», εξήγησε ο οικονομολόγος του Οργανισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:12 - 13 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.