ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας

17:25 - 13 Νοε 2013 | Ειδήσεις
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει σε βάθος έρευνα σχετικά με τη Γερμανία εξετάζοντας τα εμπορικά πλεονάσματά της, τα οποία θεωρούνται μη ισορροπημένα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Το Βερολίνο, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες...

Ειδικότερα, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι η Γερμανία "έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας". Ανακοίνωσε, ταυτόχρονα, την έναρξη διαδικασίας για άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, στο πλαίσιο των εξουσιών της Επιτροπής σε ζητήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών.

 

Ο Μπαρόζο δικαιολόγησε τη διεξαγωγή έρευνας για τη Γερμανία, λέγοντας πως η εν λόγω χώρα έχει "ειδική ευθύνη" να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

 

"Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική – αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μείζον πλεονέκτημα για την οικονομία της Ευρώπης ως συνόλου", δήλωσε ο Μπαρόζο. Πρόσθεσε ότι "το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο, από το γεγονός ότι άλλες χώρες εξακολουθούν να απέχουν πολύ απ' αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας".

 

Η επιτροπή θα ελέγξει το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανία για να δει αν "επηρεάζει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνόλου" και να καθορίσει αν η χώρα μπορεί "να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία της ΕΕ".

 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η γερμανική ανταγωνιστικότητα -«θα ήθελα και άλλες Γερμανίες στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά τόνισε ότι «πρέπει να διερευνηθεί εάν η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη», ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Βερολίνο.

 

Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι "η επιμονή των εμπορικών πλεονασμάτων σημαίνει πως η Γερμανία επενδύει πολύ στο εξωτερικό", έξω από τη ζώνη του ευρώ.

μέρκελ1

 

Απορρίπτει το Βερολίνο

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, απέρριψε το σκεπτικό της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι το πλεόνασμα δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν προκύπτει από μεγάλη ανταγωνιστικότητα — όπως συμβαίνει στην Γερμανία.

 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δεν αποτελούν πρόβλημα, όταν είναι - όπως στην Γερμανία - αποτέλεσμα υψηλής ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε λειτουργούσες αγορές», δήλωσε η Μαριάνε Κοτέ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να περιορίζονται οι ανισορροπίες.

 

Από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών, Ματίας Βίσμαν, επισήμανε ότι «το πλεόνασμα στις εξαγωγές δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης στην αγορά, αλλά ανταγωνιστικότητας, την οποία οι γερμανικές επιχειρήσεις οικοδομούν μέρα με τη μέρα» και πρόσθεσε ότι «οι γερμανικές εξαγωγές βοηθούν την Ευρώπη».

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:41 - 13 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.