ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπούντεσμπανκ: "Αlles gut" με τη γερμανική οικονομία

18:00 - 18 Νοε 2013 | Ειδήσεις
Μπούντεσμπανκ: "Αlles gut" με τη γερμανική οικονομία
Σε "σταθερή πορεία ανάπτυξης" αναμένεται να παραμείνει η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η ποία προβλέπει ότι η ανάκαμψη των εξαγωγών θα βοηθήσει στην ενίσχυση των προοπτικών για εσωτερικές επενδύσεις, αλλά προειδοποιεί για "ενδεχόμενο κίνδυνο" από την εισαγωγή κατώτατου μισθού.

"Οι πιθανότητες είναι καλές και οι ανοδικές τάσεις στη γερμανική οικονομία θα επιβεβαιωθούν τους επόμενους μήνες", αναφέρει η τράπεζα στην μηνιαία έκθεσή της και τονίζει τις σημαντικές βιομηχανικές παραγγελίες του προηγούμενου διαστήματος, ως ένδειξη διαρκούς ανάπτυξης στον βιομηχανικό τομέα.

 

Η Μπούντεσμπανκ προβλέπει, ακόμη, ότι το εξωτερικό εμπόριο θα μπορούσε το επόμενο διάστημα να αποτελέσει σημαντική πηγή ζήτησης, ενώ δεν διακρίνει σημάδια κάμψης της εσωτερικής κατανάλωσης.

 

Σε ό,τι αφορά την πολιτική χαμηλών επιτοκίων από την ΕΚΤ, η γερμανική κεντρική τράπεζα, επαναλαμβάνοντας την θέση του επικεφαλής της, Γενς Βάιντμαν, υπογραμμίζει ότι, παρά τους κινδύνους, είναι ορθή, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

 

Στον τομέα της απασχόλησης, η Μπούντεσμπανκ εκτιμά ότι, λόγω της μετανάστευσης, θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός απασχολουμένων, αλλά ταυτόχρονα θα αυξηθεί ελαφρώς και το ποσοστό ανεργίας.

bio

Ωστόσο, η τράπεζα εκφράζει την ανησυχία της για τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας, εάν, όπως ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες, εισαχθεί ο κατώτατος μισθός των 8,50 ευρώ την ώρα. «Αυτή τη στιγμή ένας στους έξι εργαζόμενους κερδίζει λιγότερα από αυτό το ποσό», επισημαίνεται στην έκθεση.

 

Είναι ενδεικτικό, ότι σε κοινή τους συνέντευξη στην εφημερίδα Bild, την Κυριακή οι επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Daimler, BMW, Volkswagen και Opel προειδοποίησαν, ότι "εάν οι συνθήκες στη Γερμανία εξακολουθήσουν να γίνονται όλο πιο δύσκολες, θα πρέπει να σκεφτούμε και τη μεταφορά της παραγωγής μας σε άλλες περιοχές".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.