ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επί τάπητος το ζήτημα της παραμονής του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν

10:38 - 21 Νοε 2013 | Ειδήσεις
Επί τάπητος το ζήτημα της παραμονής του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν
Ξεκινά σήμερα η Λόγια Τζίργκα, η μεγάλη αφγανική παραδοσιακή συνέλευση, η οποία αναμένεται να εξετάσει επί τέσσερις ημέρες το θέμα της διατήρησης μιας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα μετά το 2014.

Από το πρωί εκατοντάδες μέλη της κοινωνίας των πολιτών, φύλαρχοι και βουλευτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Καμπούλ και να λαμβάνουν τις θέσεις τους σε μια μεγάλη αίθουσα του συγκροτήματος της Πολυτεχνικής Σχολής.
Στη συζήτηση για τη διμερή συνθήκη ασφαλείας, την οποία διαπραγματεύονται επί μήνες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν, θα μετάσχουν 2.500 αντιπρόσωποι από 34 αφγανικές επαρχίες.
Στην Καμπούλ έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω του κινδύνου επιθέσεων από αντάρτες ταλιμπάν οι οποίοι αντιτίθενται με σφοδρότητα στη συμφωνία αυτή.
Η διμερής συνθήκη ασφαλείας αναμένεται να καθορίσει τους όρους μιας αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν μετά την λήξη της αποστολής των μάχιμων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ το 2014.

Χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον αφγανό πρόεδρο για τους όρους της συνθήκης.

Η Καμπούλ από την πλευρά της δημοσιοποίησε προσχέδιο της συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανοί στρατιώτες που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά το 2014, θα έχουν ασυλία, δηλαδή δεν θα δικάζονται από αφγανικά δικαστήρια για εγκληματικές τους πράξεις αλλά από αμερικανικά -θέμα που αποτελούσε βασικό πρόσκομμα στις διαπραγματεύσεις.

Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ υπολόγιζαν να διατηρήσουν μια δύναμή τους μετά το 2011 αλλά τελικά το σύνολο των δυνάμεών τους επαναπατρίστηκε καθώς η Βαγδάτη αρνήθηκε να χορηγήσει ασυλία στους αμερικανούς στρατιώτες.

Αν η συνθήκη ασφαλείας εγκριθεί από τη Λόγια Τζίργκα, στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο πριν υπογραφεί και δημοσιευθεί από τον πρόεδρο Καρζάι.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:50 - 21 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.