ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάρτιν Σουλτς: Το status quo στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο, επείγει η λύση

10:08 - 04 Δεκ 2013 | Ειδήσεις
Οσο ελκυστικό και να φαίνεται το status quo στο Κυπριακό δεν είναι βιώσιμο, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας, επίσης, ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν άμεσα με στόχο την εξεύρεση λύσης.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ και απαντώντας σε ερώτηση ως προς το ποιος θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν ένα μακρόπνοο όραμα, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τους βοηθήσει να το πράξουν.
Καλεί και τις δύο πλευρές «να διατηρήσουν μια στάση χωρίς προκαταλήψεις και να μην χρησιμοποιήσουν το παρελθόν ως περιορισμό». Κάθε μέτρο, ακόμη και αν φαίνεται μικρό και περιορισμένο, αναφέρει, αποτελεί ένα βήμα που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.
Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι το υφιστάμενο πλαίσιο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δημιουργεί μια θετική δυναμική για τη διαπραγμάτευση.
Αναφορικά με τις εκλογές για ανάδειξη νέου Ευρωκοινοβουλίου τον ερχόμενο Μάιο και κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στους πολίτες που σκέφτονται να απέχουν, ο κ. Σουλτς επισημαίνει ότι οι ευρωεκλογές δίνουν φωνή στους πολίτες, προσθέτοντας ότι είναι πεποίθησή του ότι η νέα πρόνοια στη Συνθήκη σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν δίνει την ευκαιρία διεξαγωγής μια πραγματικής αντιπαραβολής ατόμων, ιδεών και προγραμματικών θέσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι νέο θα φέρει ο ίδιος  στην Κομισιόν αν η προσπάθεια του να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της στεφθεί με επιτυχία, αναφέρει ότι η Κομισιόν θα πρέπει να επικεντρωθεί σε θέματα όπου υπάρχει μια πραγματική επιπρόσθετη ευρωπαϊκή αξία και εκεί όπου τα κράτη μέλη από μόνα τους δεν μπορούν πλέον να ενεργήσουν αποτελεσματικά και να μην κολλάει σε αχρείαστους κανονισμούς.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.