ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Μύδροι" Κοέλιο κατά ΔΝΤ

20:56 - 13 Δεκ 2013 | Ειδήσεις
"Μύδροι" Κοέλιο κατά ΔΝΤ
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, κατήγγειλε "την υποκρισία" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας στα λόγια, όχι όμως στις πράξεις. Ο Κοέλιο αντιδρούσε στις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την Τρίτη, από τις Βρυξέλλες, παραδέχθηκε ότι οι πιστωτές τους είχαν απαιτήσει από την Πορτογαλία και την Ελλάδα "πολλή δημοσιονομική προσαρμογή, πολύ γρήγορα".

"Ξαφνιάστηκα από τις δηλώσεις αυτές, διότι εδώ και δύο χρόνια ζητάμε τη χαλάρωση του προγράμματος προσαρμογής όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους", σημείωσε ο Κοέλιο μιλώντας στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.

 

Υπενθύμισε δήλωση που είχε κάνει παλαιότερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Βίτορ Γκάσπαρ, ο οποίος- με αφορμή παρόμοιες δηλώσεις της Λαγκάρντ- είχε πει ότι υπάρχει μια κάποια υποκρισία από την πλευρά  των διεθνών ιδρυμάτων. "Δεν σας κρύβω ότι ο Γκάσπαρ είχε απόλυτο δίκιο», υπογράμμισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

 

Ο ίδιος εκτίμησε πως αν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχεται ότι έγιναν λάθη, τότε το IMF θα έπρεπε να είναι πιο συνεπές και να ικανοποιήσει τα αιτήματα της πορτογαλικής κυβέρνησης που έχει ζητήσει μια μεγαλύτερη χαλάρωση

 

Η Λισαβόνα, ζήτησε μάταια τον Σεπτέμβριο από την τρόικα να χαλαρώσει το πρόγραμμα λιτότητας και να μειωθεί ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από το 4% στο 4,5% του ΑΕΠ για το 2014.

 

Ο- μέχρι τώρα πιστός στις επιταγές της τρόικας- Κοέλιο, σημείωσε ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ "δεν είναι συνεπείς με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας".

 

Εκτός από τον πορτογάλο πρωθυπουργό, το σύνολο της πορτογαλικής πολιτικής και των κοινωνικών εταίρων της χώρας έχουν καταγγείλει την ασυνέπεια μεταξύ των λόγων των αξιωματούχων του ΔΝΤ και των πράξεων των εμπειρογνωμόνων του.

 

Ο Μάρκο Αντόνιο Κόστα, εκπρόσωπος του κόμματος του Κοέλιο, είχε καταγγείλει τον Σεπτέμβριο "την υποκρισία των θεσμών, όπως το ΔΝΤ, που εκφράζουν ευσεβείς πόθους, αλλά στη συνέχεια υιοθετούν μια άκαμπτη στάση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων".

 

Οι επιθεωρητές της τρόικας θα ολοκληρώσουν κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας τη νέα αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης της οικονομίας της χώρας, στο οποίο συμφώνησε η Πορτογαλία, με αντάλλαγμα τον δανεισμό της το 2011, ώστε να αποδεσμεύσουν το νέο δάνειο προς τη Λισαβόνα, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

port131213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.