ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιρλανδία: Το μνημόνιο "έφυγε"- η λιτότητα παραμένει

02:36 - 16 Δεκ 2013 | Ειδήσεις
Ιρλανδία: Το μνημόνιο "έφυγε"- η λιτότητα παραμένει
Η Ιρλανδία είναι πλέον και επισήμως η πρώτη από τις χώρες της ευρωζώνης που έχουν υπογράψει συμφωνίες διάσωσης, και η οποία βγήκε από το μνημόνιο. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, δήλωσε ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο αποκατέστησε την εθνική υπερηφάνεια και αποτελεί την αρχή για μια γρήγορη ανάκαμψη. Ωστόσο, όπως ο Irish coffee αφήνει έντονη τη γεύση του αλκοόλ, έτσι και η επόμενη μέρα του μνημονίου, βρίσκει την Ιρλανδία με έντονα τα σημάδια της λιτότητας...

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η ζωή των συμπατριωτών του δεν θα αλλάξει εν μια νυκτί. "Όμως η έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς, ότι η Ιρλανδία επανακάμπτει. Η υπομονή και η προσαρμοστικότητά σας αποκατέστησαν την εθνική μας υπερηφάνεια", τόνισε απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του.

 

Η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο, τρία χρόνια αφότου η χώρα εντάχθηκε σε αυτό, χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως ένδειξη ότι η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους έχει πλέον περάσει. Ο Κένι προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιτρέψει να μειωθεί το εθνικό χρέος κατά 25% μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

 

Η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 13% (από το 15,1% το 2012) και οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 2% το 2014. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη σοβαρά προβλήματα, όπως το βαθύ χάσμα μεταξύ της πρωτεύουσας και της επαρχίας, η εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές και το υψηλό ποσοστό των "κόκκινων" δανείων.

 

"Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν αισθάνονται τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία στην καθημερινή ζωή τους. Όμως τώρα είναι σαφές ότι οι θυσίες σας έκαναν τη διαφορά. Η οικονομία μας αρχίζει να ανακάμπτει", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

Ο Κένι διευκρίνισε πάντως ότι μολονότι έχει εφαρμοστεί ήδη το 90% των απαιτούμενων περικοπών και των αυξήσεων στους φόρους, η ακολουθούμενη πολιτική δεν θα αλλάξει σημαντικά στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα από το 7% που είναι φέτος στο 3% έως το 2015. "Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε την πορεία μας. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πρόοδο που πετύχαμε", κατέληξε.

49-3--3-thumb-large

Η "γιορτή" για την επιτυχία αναβάλλεται....

Η έξοδος από το μνημόνιο μάλλον δεν προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους Ιρλανδούς, αν λάβουμε υπόψη μια δημοσκόπηση που διενήργησε μέσω του διαδικτύου ο ενημερωτικός ιστότοπος TheJournal.ie: από τους 2.000 συμμετέχοντες μόλις το 5% δήλωσαν ότι σήμερα αισθάνονται "πιο χαρούμενοι".

 

Η χώρα των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων ανακτά την οικονομική και δημοσιονομική ανεξαρτησίας της αφού το 2010 χρειάστηκε να προσφύγει σε ένα διεθνές πρόγραμμα βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν η στεγαστική φούσκα έπληξε βαθιά τον τραπεζικό τομέα της.

 

Την Ιρλανδία, η οποία έλαβε την τελευταία δόση του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή, ακολούθησαν άλλες τρεις χώρες της ευρωζώνης που εντάχθηκαν σε μνημόνια: η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

 

Η κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τι προτίθεται να πράξει στο εγγύς μέλλον, δεν έκρυψε ότι τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν. "Πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική γιατί το έλλειμμα είναι πολύ υψηλό", προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:51 - 16 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.