ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Ευρύ ανασχηματισμό έφερε το σκάνδαλο διαφθοράς…

14:36 - 26 Δεκ 2013 | Ειδήσεις
Τουρκία: Ευρύ ανασχηματισμό έφερε το σκάνδαλο διαφθοράς…
Σε μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό, στον οποίο αλλάζουν χέρια 10 υπουργικά χαρτοφυλάκια, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς που έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στους κόλπους της συντηρητικής κυβέρνησής του. Τα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ήδη εγκριθεί από τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Ερντογάν επιμένει ότι "δεν υπάρχει θέμα διαφθοράς", υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο ξένων κύκλων εναντίον της κυβέρνησής του. Ωστόσο, τουρκικές εφημερίδες γράφουν για δεύτερη εισαγγελική έρευνα, η οποία δεν παίρνει μορφή επιχείρησης και προσαγωγών λόγω της άρνησης των αστυνομικών αρχών.

 

«Απομακρύναμε τους κακούς ώστε να κρατήσουμε τα μητρώα μας πεντακάθαρα. Περιμένουμε να δούμε αυτούς που είναι στόχοι δυσφήμισης να επιστρέφουν, αφότου απαλλαγούν", δήλωσε ο κ. Ερντογάν. "Δεν θα αφήσουμε κανένα θεσμό του κράτους να τελεί υπό καθεστώς υποψίας, θα ξεκαθαρίσουμε τους σάπιους", συμπλήρωσε.

 

Μεταξύ των υπουργών που αντικαθίστανται είναι, όπως αναμενόταν, οι υπουργοί Οικονομίας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, οι οποίοι την Τετάρτη ανακοίνωσαν την παραίτησή τους, έχοντας εμπλακεί μέσω των υιών τους στο σκάνδαλο. Ταυτόχρονα, εκτός κυβέρνησης βρίσκεται και ο τέταρτος υπουργός που είχε εμπλακεί ονοματικά στο σκάνδαλο διαφθοράς, ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Εγκεμέν Μπαγίς. Η έξοδος του κ. Μπαγίς από το κυβερνητικό σχήμα έρχεται παρά το γεγονός ότι το Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ένα σημαντικό ενταξιακό κεφάλαιο για την Άγκυρα. Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Ελλάδα.

 

Η πλέον ηχηρή εκ των τριών παραιτήσεων της Κυριακής ήταν αυτή του υπουργού Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος κάλεσε τον κ. Ερντογάν να παραιτηθεί, και αποσαφήνισε πως δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο, αλλά και προκειμένου να μην εκδώσει γραπτή δήλωση που θα ασκούσε κριτική στον πρωθυπουργό. Προσέθεσε, μάλιστα, πως όλα όσα έχει κάνει ήταν εν γνώση του κ. Ερντογάν.

 

Οι γιοι των πρώην, πλέον, υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 24 άτομα που έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο διαφθοράς, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Αντίθετα, ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος είχε κρατηθεί προσωρινά, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

 

Το σκάνδαλο αφορά "χρυσοφόρα" σχέδια αστικών δημοσίων έργων και τις αναθέσεις οικοδομικών αδειών. Δεκάδες αξιωματικοί της Αστυνομίας που μετείχαν στις έρευνες έχουν απολυθεί, μετατεθεί ή παραιτηθεί στον απόηχο του ξεσπάσματος του σκανδάλου, στις 17 Δεκεμβρίου.

Erdogan.261213jpg

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:48 - 26 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.