ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καζάνι που βράζει η Τουρκία για το σκάνδαλο διαφθοράς, παρά τον ευρύ ανασχηματισμό

02:15 - 27 Δεκ 2013 | Ειδήσεις
Καζάνι που βράζει η Τουρκία για το σκάνδαλο διαφθοράς, παρά τον ευρύ ανασχηματισμό
Ο σαρωτικός ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετός για να καταλαγιάσει την πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, ενώ νέα διάσταση φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση, καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας για το δεύτερο γύρο της πολύκροτης έρευνας γύρω από το σκάνδαλο κυβερνητικής διαφθοράς, ανακοίνωσε πως έχει παρεμποδιστεί από το να συνεχίσει το έργο του και απομακρύνθηκε από την υπόθεση.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει χειρισθεί ευαίσθητες και βαρυσήμαντες υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο Εργκένεγκον, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι τον απομάκρυναν από τα καθήκοντά μου χωρίς εξήγηση, σημειώνοντας ότι η ευθύνη πλέον πέφτει στον επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης. " Όλοι οι συνάδελφοί μου και το κοινό θα πρέπει να γνωρίζουν πως εμποδίστηκα από το να συνεχίσω το καθήκον μου", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν εντάλματα σύλληψης που δεν έχουν εκτελεστεί.

 

Εξηγώντας την απομάκρυνση, ο προϊστάμενός του κ. Ακάς, επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, εξήγησε πως ο έμπειρος δικαστικός είχε διαρρεύσει στοιχεία στα ΜΜΕ και δεν είχε δώσει στους ανωτέρους του έγκαιρες ενημερώσεις για την πρόοδο των ερευνών.

 

Η ανακοίνωση Ακάς έρχεται ώρες αφότου τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο υιός του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιλάλ, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στόχος του δεύτερου γύρου των ερευνών. Ο Μπιλάλ φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του πρωθυπουργού. Ωστόσο, τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί

 

Σε σχόλιά του που δημοσιεύτηκαν  στον Τύπο, ο τούρκος ηγέτης εξέφρασε την πεποίθηση πως ο ίδιος είναι ο απώτερος στόχος των ερευνών, προειδοποιώντας όμως πως οι επικριτές του θα μείνουν με «άδεια τα χέρια».

 

Η πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς έχει προκαλέσει πρωτοφανή πολιτική αναταραχή για τα δεδομένα της 11ετούς πρωθυπουργίας Ερντογάν, με τον πρώτο γύρο αποκαλύψεων να «βλέπει» την εμπλοκή τεσσάρων υπουργών σε σειρά σκανδάλων για ανάθεση «χρυσοφόρων» δημόσιων αστικών έργων και κατασκευαστικών αδειών.

 

Αντιδρώντας, ο κ. Ερντογάν προχώρησε την Τετάρτη σε ευρύ ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας 10 υπουργούς, περιλαμβανομένων των τεσσάρων που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει απορρίψει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ως απόπειρα διακυβέρνησης μέσω των μηχανισμών του «βαθέως κράτους».

τουρκια271213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.