ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λούβρο: 1 εκ. ευρώ για τη Νίκη της Σαμοθράκης

12:29 - 07 Ιαν 2014 | Ειδήσεις
Με έρανο μεταξύ των φίλων του Μουσείο κατάφερε η διοίκηση του Λούβρου να μαζέψει ένα εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να αποκαταστήσει το διάσημο φτερωτό έκθεμά του, τη Νίκη της Σαμοθράκης, που παρουσίαζε σημάδια φθοράς.
Πάντως η αποκτάσταση είναι άγνωστο ένα θα δώσει και πάλι ένα ίχνος από τον πολύχρωμο χαρακτήρα του αγάλματος, που εσχάτως τεκμηριώθηκε από επιστήμονες. Κατά βάση, βέβαια, τα αρχαία γλυπτά ή αρχιτεκτονικά μέλη είχαν χρωματιστά επιχρίσματα, όπως έχουν καταδείξει έρευνες και στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Αξίζει αν σημειωθεί ότι περίπου 6.700 ιδιώτες χορηγοί συμμετείχαν στην επιχείρηση υπό τον τίτλο “όλοι μαικήνες” που ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες. Για να χρηματοδοτήσει αυτό το φιλόδοξο έργο, το διάσημο μουσείο είχε θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει από τις 3 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ από συνεισφορές ιδιωτών σε ένα συνολικό προϋπολογισμό τεσσάρων εκατομμυρίων, καθώς τα τρία εκατομμύρια ευρώ έχουν προσφερθεί από χορηγίες.
Οι εισφορές των ιδιωτών ανέρχονται από ένα έως 8.500 ευρώ, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 134 ευρώ και την πιο συχνή προσφορά να ανέρχεται σε 50 ευρώ.
Ορισμένοι ξένοι, ιδίως Ιάπωνες, συνεισέφεραν επίσης, ανέφερε το Μουσείο. Το διάσημο άγαλμα, που βρίσκεται τώρα υπό ανακαίνιση σε γειτονική αίθουσα, θα ξαναπάρει την κανονική του  θέση του στην κορυφή της κλίμακας Νταρού το καλοκαίρι του  2014, ενώ η ανακαίνιση της κλίμακας δεν θα τελειώσει πριν από το Μάρτιο του 2015.
Το έργο, που χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ., έχει ύψος 2,75 μέτρα μαζί με τα φτερά και  5,58 μέτρα μαζί με τη μαρμάρινη πλώρη πλοίου όπου είναι στερεωμένο. Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στον ναό των “Μεγάλων Θεών” της Σαμοθράκης.
Ανακαλύφθηκε τμηματικά το 1863 από αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον υποπρόξενο της Γαλλίας στην Αδριανούπολη Κάρολο Σαμπουαζό, ενώ το 1875 ταυτοποιήθηκε και η μαρμάρινη πλώρη που αποτελούσε τμήμα του μνημείου (πιθανότατα ένα «σύμπλεγμα» θεάς και πλοίου) και η οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν τύμβος.
 

Ο άγνωστος δημιουργός του χρησιμοποίησε άσπρο παριανό μάρμαρο για τη φτερωτή θεά και γκριζωπό μάρμαρο της Λίνδου για την πλώρη. Το άγαλμα θεωρείται ότι έπεσε και έσπασε μετά από μεγάλο σεισμό,  τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.