ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Αλλάξτε νοοτροπία με τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης

10:04 - 16 Ιαν 2014 | Ειδήσεις
Εκατόν ενενήντα οκτώ πλαστικές σακούλες μιας χρήσης χρησιμοποιεί κάθε χρόνο κάθε Ευρωπαίος, κάτι που σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό χρησιμοποιεί μία σακούλα την ημέρα.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις χώρες μέλη της να αποθαρρύνουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας με οποιονδήποτε τρόπο είτε με φορολογία είτε με απαγόρευση της χρήσης της ή με εθνικούς στόχους μείωσης.
Οι προτάσεις της ΕΕ αφορούν μόνο στις λεπτές σακούλες για ψώνια, καθώς είναι λιγότερο πιθανόν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν σε σύγκριση με τις σκληρότερες σακούλες.
Με τον τρόπο αυτό ευελπιστεί ότι θα συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας και στη μείωση των αποβλήτων κι οι προτάσεις της αποτελούν απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εκκλήσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος διαφόρων χωρών της ΕΕ για δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα στοιχεία της ΕΕ αναφορικά με την ετήσια χρήση της πλαστικής σακούλας διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, κυμαίνονται σε τέσσερις σακούλες ανά άτομο στη Δανία και τη Φινλανδία, ενώ μέχρι και 466 σακούλες στην Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.
Βέβαια, πολλές χώρες της ΕΕ έχουν επιβάλει υποχρεωτικά τέλη, που όντως αποδείχθηκαν αποτελεσματικά.
Κάθε χρόνο οι υπεραγορές και άλλα καταστήματα δίνουν περισσότερες από 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται περίπου 20 λεπτά.
Οι σακούλες αυτές όμως, χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποδομηθούν, ενώ κάθε χρόνο οκτώ δισεκατομμύρια ρίχνονται σε ποτάμια και λίμνες, ρυπαίνουν τους δρόμους και την ύπαιθρο ή άλλες που πετάγονται στη θάλασσα γίνονται τροφή για τα θαλάσσια είδη με αποτέλεσμα το θάνατο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:13 - 16 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.