ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα χέρια 85 ανθρώπων ο μισός πλούτος της Γης

15:52 - 20 Ιαν 2014 | Ειδήσεις
Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πλούτος βρίσκεται συγκεντρωμένος στα χέρια του 1% μόλις του πληθυσμού της γης! Παράλληλα, οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν τόσο πλούτο, όσο το φτωχότερο μισό του συνολικού πληθυσμού!

Είναι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Στις χώρες που «χτύπησε» περισσότερο η οικονομική κρίση εξάλλου, αυξήθηκε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Oxfam, το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων αύξησε τα εισοδήματά του σε 24 από τις 26 χώρες για τις οποίες κρατούνται στοιχεία από το 1980 έως το 2012, ενώ από αυτούς, σχεδόν επτά στους δέκα ζουν σε χώρα όπου η οικονομική ανισότητα αυξήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια.

«Ανέκτησαν τα κέρδη τους οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο» που προσωρινά τα είχαν δει να μειώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης, σημειώνει η Oxfam, ενώ η έρευνα καταλήγει με συγκεκριμένα στοιχεία: Το πλουσιότερο 1% στην Κίνα, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιάσει το μερίδιό του στο εθνικό εισόδημα από το 1980. 

Ακόμη και χώρες που φημίζονται για το σύστημα ισότητάς τους, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, το μερίδιο των εισοδημάτων που πηγαίνει στο πλουσιότερο 1% αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 50%.

Για την Oxfam, το χάσμα των ανισοτήτων αυτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοπιστωτική απορρύθμιση, στα στρεβλά φορολογικά συστήματα και στους κανονισμούς που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τα μέτρα λιτότητας, τις δυσμενείς για τις γυναίκες πολιτικές και την ιδιοποίηση εσόδων που προέρχονται από το πετρέλαιο και την εξόρυξη ορυκτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.