ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σνόουντεν: Δεν ευσταθούν τα περί ρώσου κατασκόπου

11:10 - 22 Ιαν 2014 | Ειδήσεις
Σνόουντεν: Δεν ευσταθούν τα περί ρώσου κατασκόπου
Εξωφρενικούς χαρακτήρισε ο Έντουαρντ Σνόουντεν τους υπαινιγμούς αμερικανών βουλευτών περί συνεργασίας του με τη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι έδρασε μόνος του δίνοντας στη δημοσιότητα απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Yorker, που σύμφωνα με το έντυπο πραγματοποιήθηκε από τη Μόσχα με κρυπτογράφηση, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑδήλωσε: «Αυτό το περί ρώσου κατασκόπου είναι εξωφρενικό».

Ο Σνόουντεν είπε ότι «αναμφίβολα έδρασε μόνος του, χωρίς καμία βοήθεια από κάποιον, πολλώ δε μάλλον από (ξένη) κυβέρνηση», σύμφωνα με το περιοδικό.

«Δεν θα πείσει...Γιατί είναι ξεκάθαρα ψευδές και ο αμερικανικός λαός είναι εξυπνότερος απ΄ό,τι θεωρούν οι πολιτικοί», φέρεται να είπε.

Την Κυριακή, ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι ερευνά το ενδεχόμενο ο Σνόουντεν να βοηθήθηκε από τη Ρωσία για να κλέψει και να αποκαλύψει τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα.

«Πιστεύω ότι υπάρχει λόγος που κατέληξε στα χέρια – τη στοργική αγκαλιά – ενός πράκτορα της FSB στη Μόσχα. Δεν νομίζω ότι ήταν σύμπτωση», ανέφερε ο βουλευτής Μάικ Ρότζερς μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού NBC και αναφερόμενος στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, τη διάδοχο της διαβόητης KGB.

Πάντως, αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αποδείξεις πως ο Σνόουντεν είχε βοήθεια.

Τον Οκτώβριο, ο ίδιος ο Σνόουντεν είπε στους New York Times ότι δεν πήρε μαζί του στη Ρωσία απόρρητα έγγραφα της NSA.

Στη συνέντευξη στο New Yorker ο Σνόουντεν διερωτήθηκε ότι αν ήταν ρώσος κατάσκοπος "Γιατί στο Χονγκ Κονγκ;" και γιατί να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στο αεροδρόμιο της Μόσχας μέχρι να του επιτραπεί η παραμονή στη χώρα; «Οι κατάσκοποι έχουν καλύτερη μεταχείριση», σχολίασε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.