ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Ενισχύεται ο κλοιός ελέγχου γύρω από το διαδίκτυο

11:31 - 06 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Τουρκία: Ενισχύεται ο κλοιός ελέγχου γύρω από το διαδίκτυο
Μια σειρά από αμφιλεγόμενες τροπολογίες που ενισχύουν τον έλεγχο του κράτους στα μέσα του διαδικτύου ενέκρινε το κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων, επιτρέπεται στις αρχές, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών τηλεπικοινωνιών (TIB), να μπλοκάρουν χωρίς δικαστική απόφαση ιστοσελίδες που παραβιάζουν την «προστασία της ιδιωτικής ζωής» ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που θεωρείται «διάκριση ή προσβλητικό».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο συγκεκριμένος νόμος καταγγέλλεται από την τουρκική αντιπολίτευση και πολλές ΜΚΟ.

Οι επίμαχες αυτές διατάξεις είναι μέρος ενός συνολικού νομοσχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θεσπίστηκε μετά από έντονη κοινοβουλευτική συζήτηση με την αντιπολίτευση.

Το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με με 319 έδρες σε σύνολο 550.

Σε μια « έκθεση διαφάνειας» που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο, ο γίγαντας του διαδικτύου Google είχε συμπεριλάβει την Τουρκία, όπως και την Κίνα στην πρώτη γραμμή των λογοκριτών στο διαδίκτυο.

Η ψηφοφορία έρχεται ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν συγκλονίζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου από ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο διαφθοράς, και ενώ η χώρα οδηγείται σε δημοτικές εκλογές την 30η Μαρτίου και σε προεδρικές τον Αύγουστο του 2014.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.