ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντερβίς Έρογλου: Να έχουμε καταλήξεις σε τρεις μήνες για το Κυπριακό

12:28 - 11 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Να έχουν λήξει οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εντός τριών μηνών επιθυμεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του, λίγο πριν την πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ τονίζει ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ.Αναστασιάδης
«Αν και ο κ. Αναστασιάδης καθίσει στο τραπέζι με καλή πρόθεση, όπως εμείς, και με βούληση για τη λύση, μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε, ο κ. Έρογλου, ενώ έκανε λόγο για χάσιμο πέντε μηνών εξαιτίας της επιμονής του κύπριου προέδρου για κοινό ανακοινωθέν.
«Εμείς έχουμε την πρόθεση για συμφωνία, γι αυτό το λόγο καθόμαστε στο τραπέζι. Εάν είχαμε αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2013 τις συνομιλίες, στόχο μας ήταν να γίνει το δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Εάν προσπαθήσουμε μπορεί εντός 3-5 μηνών να διανυθεί δρόμος που θα οδηγεί στο δημοψήφισμα», λέει τουρκοκύπριος ηγέτης.
Ο κ. Έρογλου χαρακτήρισε το θέμα των εγγυήσεων ως «κόκκινη γραμμή» για τους Τουρκοκυπρίους και τόνισε ότι όλα τα κόμματα στη τουρκοκυπριακή βουλή στηρίζουν την λύση.
Σημειώνεται ότι ο κ. Έρογλου διόρισε ως διαπραγματευτή τον πρώην Ειδικό εκπρόσωπο κ. Κουντρέτ Οζερσάϊ, ο οποίος είχε συνεργαστεί και με τους προηγούμενους ηγέτες, Ραούφ Ντενκτάς και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Τέλος ο κ. Έρογλου, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ τον ευχαρίστησαν για την έναρξη της διαδικασίας.
«Οι ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό κράτος, είναι φυσικό να ενδιαφέρονται για τις συνομιλίες στην Κύπρο», είπε ακόμα ο κ Έρογλου και τόνισε ότι η λύση θα οδηγήσει σε σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.