ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουκρανία: Χαραμάδα αισιοδοξίας για συμφωνία- Φόβοι για νέα αιματηρή νύχτα

19:47 - 20 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Ουκρανία: Χαραμάδα αισιοδοξίας για συμφωνία- Φόβοι για νέα αιματηρή νύχτα
Ελπίδες για πιθανό συμβιβασμό που θα σταματήσει την αιματοχυσία διαφαίνεται στην Ουκρανία, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας, συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς και συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Το προσχέδιο θα κατατεθεί στην αντιπολίτευση από τον πολωνό υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το γάλλο υπουργό Λοράν Φαμπιούς, η συνάντηση με τον κ. Γιανούκοβιτς διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, με τους τρεις υπουργούς να αποχωρούν σε κάποιο σημείο προκειμένου να ενημερώσουν τους υπόλοιπους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφασίσουν για την επιβολή τυχόν κυρώσεων στο Κίεβο.

 

Εν τω μεταξύ, δικό της διαπραγματευτή αναμένεται να στείλει στο Κίεβο η Ρωσία, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει επικρίνει δριμύτατα τη στάση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

oukrania200214

Λουτρό αίματος

Το «παράθυρο» ειρηνικής επίλυσης της κρίσης ήλθε καθώς το Κίεβο βιώνει νέα έκρηξη βίας, με τουλάχιστον 22 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια νέων αιματηρών οδομαχιών την Πέμπτη, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών από την Τρίτη σε περισσότερους από 50. Για περίπου 100 νεκρούς μόνο την Πέμπτη κάνει λόγο ο επικεφαλής ιατρός των διαδηλωτών, απολογισμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές.

 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Αστυνομία λαμβάνει όπλα με πραγματικά πυρά και θα τα χρησιμοποιήσει «βάσει του νόμου». Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρένκο. Επιπλέον, το ουκρανικό ΥΠΕΣ ανακοίνωσε πως πως οι διαδηλωτές έχουν αιχμαλωτίσει 67 αστυνομικούς. Όπως μεταδίδει το Associated Press, υπάρχει βίντεο που δείχνει διαδηλωτές να παρελαύνουν τους αιχμάλωτους αστυνομικούς στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

 

Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές αυτή την ώρα «ανοικοδομούν» τα οδοφράγματα και τις άμυνές τους στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας, προετοιμαζόμενοι για μία ακόμα νύχτα συγκρούσεων. Το νέο κύμα βίας που συγκλονίζει την ουκρανική πρωτεύουσα έθεσε τέλος στην εύθραυστη εκεχειρία που συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς και της αντιπολίτευσης, καθιστώντας σαφές το πόσο δύσκολο είναι πλέον να επιτευχθεί ειρηνικός συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Δήμαρχος Κιέβου υπέβαλε την παραίτησή του από το κυβερνών κόμμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μακελειό.

oukran200214

Ανησυχία Αβραμόπουλου

Την ανησυχία του για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, λίγη ώρα πριν την έναρξη της άτυπης συνόδου των υπουργών άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ζάππειο, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία και του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ οι οποίοι και συνεδριάζουν για το ζήτημα της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες ενώ ευελπιστούμε η αποστολή που βρίσκεται τώρα εκεί να επιστρέψει με θετικά νέα», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.