ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IIF: "Η Ουκρανία έχει άμεση ανάγκη από χρήματα"- Βρυξέλλες: "Εξετάζουμε διάφορες επιλογές για τη χορήγηση βοήθειας"

21:06 - 24 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
IIF: "Η Ουκρανία έχει άμεση ανάγκη από χρήματα"- Βρυξέλλες: "Εξετάζουμε διάφορες επιλογές για τη χορήγηση βοήθειας"
Πονοκέφαλος για τη διεθνή κοινότητα η χρηματοδότηση της Ουκρανίας προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, σε μια περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε και επίσημα τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ως το νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας. Η ουκρανική βουλή, η οποία διόρισε τον Τουρτσίνοφ για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αποπέμφθηκε, «πήρε μια απόφαση με πολύ ευρεία πλειοψηφία αυτό το σαββατοκύριακο», επισήμανε ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. «Σεβόμαστε την δημοκρατική και νόμιμη απόφαση την οποία έλαβε το ουκρανικό κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

oukrani240214

Η ΕΕ δεν αποκλείει «καμιά επιλογή» σε ό,τι αφορά τη χορήγηση χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, επισήμανε επίσης ο Μπαγί, τονίζοντας ωστόσο πως η όποια βοήθεια συμφωνηθεί να δοθεί θα συνδέεται με την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

 

«Η ΕΕ εργάζεται για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ουκρανική οικονομία», ανέφερε ο Μπαγί. Ο ίδιος επισήμανε πως η ΕΕ συνεχίζει να προτίθεται να υπογράψει μια πολιτική συμφωνία και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων με την Ουκρανία, αλλά μόνον αφού εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση, ώστε «να εξασφαλιστεί ότι γίνεται μια εντελώς ανεξάρτητη επιλογή με την πλήρη υποστήριξη μιας σαφούς πλειοψηφίας». Οι συμφωνίες αυτές «τις οποίες είχαμε προτείνει παραμένουν πάντα στο τραπέζι», είπε ο Μπαγί.

 

 

Παράλληλα, το διεθνές λόμπι των τραπεζών IIF εκτίμησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «τώρα» διεθνή οικονομική βοήθεια, για να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της και για να αντιμετωπίσει τους «κινδύνους» του τραπεζικού πανικού. «Για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της ουκρανικής οικονομίας, όχι τους προσεχείς μήνες αλλά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανάγκη χρήματα τώρα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Μίτοφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το οποίο εκπροσωπεί κάπου 450 μεγάλες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο.

 

«Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Κίεβο είναι «γιγαντιαίες». Σύμφωνα με το IIF, τα διαθέσιμα της Ουκρανίας σε συνάλλαγμα έχουν μειωθεί από 16 δισεκ. δολάρια στα τέλη του Ιανουαρίου σε 12 δισεκ. δολάρια σήμερα, ενώ η χώρα χρειάζεται να διαθέτει 25 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση μόνο για να πληρώνει τοκοχρεολύσια στους πιστωτές της.
«Η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που η μόνη επιλογή της κυβέρνησης για να καταβάλει συντάξεις και μισθούς είναι να τυπώσει χρήμα», κάτι το οποίοι ενέχει «τον κίνδυνο να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να υποτιμηθεί το ουκρανικό νόμισμα».
oukran240214

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε «να προστατευθεί η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και απέστειλε έναν από τους συμβούλους του στο Κίεβο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του να αποφευχθεί η βία και ζήτησε από όλους «να σεβαστούν τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.