ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουκρανία: Επί ποδός ο ρωσικός στρατός- Συγκρούσεις μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορώσων στην Κριμαία

18:34 - 26 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Ουκρανία: Επί ποδός ο ρωσικός στρατός- Συγκρούσεις μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορώσων στην Κριμαία
Φόβους ακόμη και για πιθανή επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία γεννά η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις στη δυτική και κεντρική Ρωσία να βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις και τις αποθήκες οπλισμού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις ακτές της χερσονήσου της Κριμαίας, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

 

Η Κριμαία, η οποία ανήκε παλαιότερα- όταν ακόμη υπήρχε η ΕΣΣΔ-στη Ρωσία, παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας το 1954. Σε αυτή συνεχίζει να ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στο ιστορικό του αρχηγείο, στο λιμάνι της Σεβαστόπολης.

ukrani260214

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει την Τετάρτη με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.

 

Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές- στην πλειονότητά τους Τάταροι- συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.

 

Ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. "Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας", είπε ο εκπρόσωπός του, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.