ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Κίεβο ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ το οποίο απάντησε είναι έτοιμο να την προσφέρει

17:40 - 27 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Το Κίεβο ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ το οποίο απάντησε είναι έτοιμο να την προσφέρει
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Αλεξάντερ Σλάπακ εξέφρασε την ελπίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να στείλει ένα κλιμάκιο να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τη χώρα του για να καταρτίσει ένα πακέτο βοήθειας ύψους τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Ζητήσαμε από το ΔΝΤ να στείλει μια αποστολή και ελπίζουμε ότι θα είναι εδώ την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε ο Σλάπακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, θα είναι ένα νέο πρόγραμμα, και η χώρα του θα ζητήσει τουλάχιστον 15 δισεκ. δολάρια.

 

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι έλαβε το επίσημο αίτημα της Ουκρανίας, λέγοντας πως είναι έτοιμο «να απαντήσει», όπως τόνισε η γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ. «Οι ουκρανικές αρχές με ενημέρωσαν για το αίτημά τους να λάβουν τη βοήθεια του ΔΝΤ. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», αναφέρει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της, ενώ προσθέτει ότι μια αποστολή θα σταλεί στη χώρα «τις επόμενες ημέρες».

 

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η αποστολή αυτή των εμπειρογνωμόνων θα επιτρέψει «να ξεκινήσουν οι συζητήσεις» με τις νέες αρχές της Ουκρανίας για το πλαίσιο ενός προγράμματος βοήθειας το οποίο θα συνοδεύεται από δραστικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

ukra270214

Εν τω μεταξύ, οι ελβετικές αρχές «έλαβαν μια απόφαση επί της αρχής να παγώσουν τα κεφάλαια» που πιθανόν είχε αποταμιεύσει ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και εξακολουθούν να «βρίσκονται στην Ελβετία», όπως ανακοίνωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση «έλαβε την απόφαση αυτή την Τετάρτη» και η διοικητική εγκύκλιος για την εφαρμογή της θα δημοσιευθεί αύριο Παρασκευή, ανέφερε σε μήνυμά του, το οποίο εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος του ελβετικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, οι τράπεζες έχουν «καθήκον» να επιδείξουν «ένα αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης όσον αφορά τα ουκρανικά κεφάλαια» που είναι τοποθετημένα σε αυτές.

 

Η κυβέρνηση της Ελβετίας αποφάσισε εξάλλου να μη δίνει το πράσινο φως σε εξαγωγές όπλων ή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του υπουργείο Οικονομίας στη Βέρνη, η τελευταία έγκριση που είχε δοθεί χρονολογείται τον Δεκέμβριο του 2013 και έκτοτε δεν υπήρξε καμιά άλλη.

 

Ο γιος του αποπεμφθέντος προέδρου, ο Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς, είχε συστήσει στα τέλη του 2011 μια εμπορική επιχείρηση στη Γενεύη, σε μικρή απόσταση από σημαντικούς διεθνείς θεσμούς, ονόματι Mako Trading. Η εταιρεία αυτή εμπορευόταν άνθρακα. Σύμφωνα με το ελβετικό εβδομαδιαίο περιοδικό L'Hebdo, ο Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς, οδοντίατρος, έχει συγκεντρώσει μια περιουσία η αξία της οποίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:20 - 27 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.