ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τεντωμένο σχοινί η Ουκρανία- Το "μήνυμα" της Ουάσιγκτον στη Μόσχα και η έκκληση Πούτιν για αποφυγή της κλιμάκωσης

20:40 - 28 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Σε τεντωμένο σχοινί η Ουκρανία- Το "μήνυμα" της Ουάσιγκτον στη Μόσχα και η έκκληση Πούτιν για αποφυγή της κλιμάκωσης
Σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί η Ουκρανία, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να προχωρούν σε κινήσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ενώ τις δικές τους κινήσεις σχεδιάζουν και οι μεγάλες δυνάμεις στη διεθνή σκακιέρα.

Πιο αναλυτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και έθεσαν ερωτήματα για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία τεθωρακισμένων ρωσικών οχημάτων και στρατιωτών σε περιοχές της χώρας αυτής. "Θέσαμε το θέμα των αεροδρομίων, των τεθωρακισμένων οχημάτων, του στρατιωτικού προσωπικού σε διάφορα μέρη" είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

oukrani280214

"Μολονότι μας είπαν ότι δεν παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, κατέστησα σαφές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι υπάρχουν ήδη πολλές εντάσεις και είναι σημαντικό για όλους να προσέχουν ιδιαίτερα να μην πυροδοτήσουν την κατάσταση και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί η «κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα μία εξομάλυνση», ανέφερε το Κρεμλίνο. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της βίας και απαραίτητο να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μια εξομάλυνση της κατάστασης» στην Ουκρανία, ανέφερε η ρωσική προεδρία σε δελτίο Τύπου.

cameron-putin280214

Στο μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Ο πρωθυπουργός τόνισε εμφατικά ότι όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε, τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή είχαν σχεδιασθεί πριν από την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία» είπε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

 

«Συμφώνησαν ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τις οποίες υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει η μεταβατική κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθεί ένα θετικό μέλλον για την Ουκρανία». Ο Κάμερον και ο Πούτιν συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σκεφθεί πώς να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της προκλήσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος.

 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε στον Κέρι ότι είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι "ακραίοι ριζοσπάστες" και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης. Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε την έκκλησή του για εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 

Μετά την αποπομπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς η Μόσχα κατηγορεί τη νέα ουκρανική ηγεσία ότι παραβιάζει τη συμφωνία αυτή και αγνοεί τα συμφέροντα των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας. Σύμφωνα με τον Κέρι, ο Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

oukran280214

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απηύθυνε έκκληση για "πολιτικό διάλογο" και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Μπαρόζο μίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, στον οποίο ευχήθηκε να έχει "αποφασιστικότητα και τόλμη για να ανταπεξέλθει στις σημαντικές προκλήσεις" με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του.

 

Ο Μπαρόζο επανέλαβε στον Γιατσενιούκ ότι οι Βρυξέλλες "στηρίζουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" στην Ουκρανία και τον ενημέρωσε για "τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να παρασχεθεί βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό" της χώρας του. Υπενθύμισε επίσης ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα επισκεφθεί και πάλι το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα και επιβεβαίωσε ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί επίσης την Ουκρανία για να εκτιμήσει τις ανάγκες της χώρας. 

 

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της ουκρανικής κρίσης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Ρομπάι είπε ότι συζητήθηκε "η κατάσταση όσον αφορά την οικονομία και την ασφάλεια" στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

ee280214

Η Μόσχα διαψεύδει την κατηγορία ότι παραβίασε διμερείς συμφωνίες με το Κίεβο

Εν τω μεταξύ, η διπλωματία της Ρωσίας διέψευσε ότι η χώρα παραβίασε τις κείμενες συμφωνίες με την Ουκρανία προχωρώντας σε κινήσεις τμημάτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία και πρόσθεσε ότι θεωρεί τα γεγονότα στην περιοχή αυτή αποτέλεσμα των εσωτερικών ουκρανικών πολιτικών διαφορών. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι απορρίπτει μια πρόσκληση σε διαβουλεύσεις για την Κριμαία από μέρους της νέας ουκρανικής ηγεσίας.

 

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των δυνάμεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως αυτές γίνονται όπως προβλέπουν οι διμερείς συμφωνίες με το Κίεβο για τον στόλο αυτό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

oukra280214

Ένοπλοι κατέλαβαν το αεροδρόμιο Μπελμπέκ στη Σεβαστούπολη

Μια ομάδων περίπου 400 ενόπλων ανδρών έχει καταλάβει τον διάδρομο προσγείωσης στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές. Ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα εδρεύει στη γειτονική Σεβαστούπολη όμως η Μόσχα διαψεύδει ότι δικές της δυνάμεις έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο.

 

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, η Ukrainian International, ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης από ενόπλους. Νωρίτερα, το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Κίεβο. Ωστόσο, εκπρόσωπος του αεροδρομίου υποστήριξε ότι μόνο μία πτήση από το Κίεβο παρουσίασε "καθυστέρηση" όμως όλες οι άλλες πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη εκτελούνται κανονικά χωρίς προβλήματα

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος «πανικού» όσον αφορά την οικονομία της Ουκρανίας, η οποία έχει ζητήσει τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

 

«Δεν βλέπουμε τίποτα κρίσιμο, τίποτα για το οποίο να χρειάζεται να πανικοβληθούμε προς το παρόν», δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας από την γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. «Ελπίζουμε οι ουκρανικές αρχές να αποφεύγουν να λένε διάφορους αριθμούς που στην πραγματικότητα δεν έχουν νόημα μέχρι να γίνει η κατάλληλη αξιολόγηση», πρόσθεσε η ίδια έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

ouk280214

Οι νέες αρχές της Ουκρανίας έχουν ανακοινώσει ότι χρειάζονται 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία. «Πιστεύω ότι είναι πολύ πρώιμο να αξιολογήσουμε τις οικονομικές ανάγκες» της Ουκρανίας, συνέχισε η Λαγκάρντ. «Πρέπει να βασιστούμε στα γεγονότα, πρέπει να δούμε την κατάσταση ως έχει», υπογράμμισε.

 

Μια αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται να μεταβεί στο Κίεβο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και να ξεκινήσει την κατάρτιση σχεδιασμών για ένα δανειακό πρόγραμμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:21 - 28 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.