ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψυχροπολεμικά "παιχνίδια με τη φωτιά" στην Ουκρανία

14:28 - 03 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Ψυχροπολεμικά "παιχνίδια με τη φωτιά" στην Ουκρανία
Εντείνεται η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και της Πολωνίας, Μπράνισλαβ Κομορόφσκι εξέφρασαν τη «σοβαρή ανησυχία» τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία χαρακτηρίζουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

ashx030214

«Οι ηγέτες τόνισαν ότι ο διάλογος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, με διεθνή διευκόλυνση ανάλογα με την περίπτωση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι Ομπάμα, Κάμερον, Μέρκελ και Κομορόφσκι δεσμεύτηκαν κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επαφών τους να συνεργαστούν σε ένα πολυμερές ή διμερές πακέτο οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ώστε να βοηθηθεί η χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με τον κάθε ηγέτη σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες διευκρίνισε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

 

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πιστεύει ότι δεν είναι πολύ αργά για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση με πολιτικά μέσα, παρά τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Δύσης όσον αφορά τη χερσόνησο της Κριμαίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Η Μέρκελ έχει προτείνει στον Πούτιν και τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να σταλεί μια «αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων» την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβαν αναίμακτα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Ακόμη δεν αργά να επιλυθεί η κρίση ειρηνικά με πολιτικά μέσα», επεσήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ κάλεσε τη Μόσχα να απόσχει «από τη λογική της μετακίνησης στρατευμάτων».

 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη για την κατάσταση και τα γεγονότα στην Κριμαία από τη γερμανική κυβέρνηση και τους δυτικούς εταίρους μας», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ. Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο ουκρανικό έδαφος είναι απαράδεκτες και πρόσθεσε ότι η διεθνής διπλωματία θα πρέπει να επικρατήσει ώστε να επιλυθεί η κρίση.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι αναμένεται να ταξιδέψει στο Κίεβο της Ουκρανίας την Τρίτη για να εκφράσει έμπρακτα την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της χώρας του στις νέες αρχές της χώρας μετά την αναίμακτη κατάληψη από ρωσικές δυνάμεις της περιοχής της Κριμαίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, ανακοίνωσε απόψε ένας ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει εξάλλου τρόπους να επιταχύνει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός.

kerry030214

Η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται σε οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά μέτρα για να πιέσει τη Ρωσία να ακυρώσει την επέμβασή της στην Ουκρανία και όχι στρατιωτικές επιλογές, επισήμανε ο ανώτερος αυτός Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι τους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες προσεχείς αμερικανορωσικές συναντήσεις για διάφορα οικονομικά θέματα.

Το ΝΑΤΟ

Το NATO προειδοποίησε τη Ρωσία εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Ουκρανίας, η οποία κρίνει ότι αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξουσιοδότηση της ρωσικής βουλής στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει τη χρήση βίας. Ύστερα από μια κατεπείγουσα σύνοδο των πρεσβευτών των κρατών μελών του NATO στην έδρα του οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, η συμμαχία κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, να τα επαναφέρει στις βάσεις τους και να απόσχει από κάθε επέμβαση στην Ουκρανία.

ras030214

Η κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικές δυνάμεις αποτελεί μια απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη και η κατάσταση πρέπει να «αποκλιμακωθεί», ανέφερε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του NATO, αν και διπλωμάτες επισήμαναν πως δεν θεωρούν πως υπάρχει η πιθανότητα να συμφωνηθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών αποτροπής της Ρωσίας.

 

Ο Άντερς Φο Ράσμουσεν, ο οποίος προήδρευσε στην έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών των 28 κρατών-μελών της στρατιωτικής συμμαχίας, του λεγόμενου Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, έκρινε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και μπορεί να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της ηπείρου. «Αυτό το οποίο πράττει η Ρωσία αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», έκρινε ο Ράσμουσεν κατά τις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές της ενέργειες και τις απειλές της».

 

Ωστόσο, παρά τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν, διπλωμάτες τόνιζαν πως δεν ανέμεναν το NATO να λάβει σημαντικές αποφάσεις για μέτρα πίεσης προς το Ρωσία — καθώς η Δύση πασχίζει να διαμορφώσει μια αντίδραση η οποία δεν θα ρισκάρει να ωθήσει την περιοχή σε μια ένοπλη σύρραξη.

Η Μόσχα

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους της Ρωσίας να βάλουν στην άκρη τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς τους και να σκεφτούν τον λαό της Ουκρανίας. «Ζητάμε μια υπεύθυνη προσέγγιση, να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και να τεθεί πάνω από όλα το συμφέρον του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Λαβρόφ στο ξεκίνημα της κεντρικής ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

lavrof030214

Ο ρώσος υπουργός κατήγγειλε επίσης τις απειλές για «κυρώσεις» και «μποϊκοτάζ» εναντίον της χώρας του, καθώς η Μόσχα έχει δεχθεί την προειδοποίηση ότι ενδέχεται να χάσει την έδρα της στο τραπέζι της Ομάδας των 8 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του κόσμου (G8), αν συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία. «Όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση ως επίθεση και απειλούν με κυρώσεις και μποϊκοτάζ είναι οι ίδιοι που συστηματικά ενθαρρύνουν την άρνηση του διαλόγου και τελικά υποκίνησαν την πόλωση της ουκρανικής κοινότητας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

 

Ο ρώσος υπουργός κατηγόρησε εξάλλου τις νέες ουκρανικές αρχές ότι επιτίθενται στις μειονότητες που ζουν στη χώρα. «Οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις πόλεις. Αντί αυτών που υποσχέθηκαν, σχημάτισαν μια κυβέρνηση νικητών. Μια απόφαση ελήφθη στη Ράντα (το ουκρανικό κοινοβούλιο) να περιοριστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Λέχθηκε ότι πρέπει να τιμωρηθεί η ρωσική γλώσσα. Οι νικητές έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τους καρπούς των νικών τους για να καταφερθούν εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δημιουργία «μονάδων αυτοάμυνας» για «την προστασία του λαού», ενώ δικαιολόγησε τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία λέγοντας ότι είναι καθήκον της Μόσχας να προστατεύσει τη ρωσική μειονότητα από τους ουκρανούς εθνικιστές. «Είναι θέμα υπεράσπισης των πολιτών και των συμπατριωτών μας και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως του δικαιώματος στη ζωή», σημείωσε ο Λαβρόφ.
Εξάλλου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου.

 

Στο μεταξύ ο Λαβρόφ παραλλήλισε τους ουκρανούς ακτιβιστές με τους σύρους εξεγερμένους, επισημαίνοντας ότι «είναι απολύτως σημαντικό να αποστασιοποιηθούμε από τους εξτρεμιστές που προσπαθούν παράνομα να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης, τροφοδοτώντας τη βία και την τρομοκρατία». Ο Λαβρόφ είπε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι αυτή η αποστασιοποίηση και η αρχή της μη υποστήριξης της αλλαγής καθεστώτος δια της βίας μπορεί να εφαρμοστεί στη Συρία, την Ουκρανία και άλλες χώρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:43 - 03 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.