ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούτιν: "Αυτοδιάθεση στην Κριμαία όπως στο Κόσοβο" - "Σκεφτείτε τις κυρώσεις γιατί οι επιπτώσεις θα είναι κοινές"

14:13 - 04 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Πούτιν: "Αυτοδιάθεση στην Κριμαία όπως στο Κόσοβο" - "Σκεφτείτε τις κυρώσεις γιατί οι επιπτώσεις θα είναι κοινές"
"Αυτό που έγινε στην Ουκρανία ήταν ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα και ένοπλη κατάληψη της εξουσίας" δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα.

"Στις 21 Φεβρουαρίου ο έκπτωτος πρόεδρος Γιανουκόβιτς συμφώνησε σε όλα όσα ζήτησε η αντιπολίτευση, παραδίδοντας την εξουσία" ανέφερε, τονίζοντας ότι "παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, αλλά δεν ασκεί εξουσία".

"Κατανοώ ότι ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου".

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία αποτελεί την ύστατη επιλογή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος αποστολής ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ωστόσο η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει "όλα τα μέσα" για να προστατεύσει τους ρώσους πολίτες στην Ουκρανία, προειδοποίησε.

"Σε ό,τι αφορά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, δεν είναι αναγκαία προς το παρόν. Αλλά αυτή η δυνατότητα υπάρχει", είπε προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση "θα ήταν νόμιμη και εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου".

"Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Έχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο",
 είπε.

Και πρόσθεσε: "Νεοναζί και αντισημίτες οργιάζουν στην Ουκρανία και ιδιαιτέρως στο Κίεβο, ο λαός της ανατολικής Ρωσίας ανησυχεί και εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να τους προστατεύσουμε αν μας το ζητήσουν, αλλά αυτό είναι ένα υπερβολικό μέτρο".

 

Ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν εξετάζει προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά οι πολίτες της έχουν το ίδιο δικαίωμα αυτοδιάθεσης στα πρότυπα του Κοσσυφοπεδίου. «Ο Κριμαϊκός λαός έχει ίσα δικαιώματα στη διαμόρφωση του ουκρανικού μέλλοντος» σημείωσε.
Embedded image permalink
Προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας του στην Ουάσινγκτον θα είναι ένα μέτρο της "ύστατης προσφυγής" και δεν θα ήθελε να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

"Οι ενέργειές μας συχνά περιγράφονται ως παράνομες από τη Δύση, αλλά δείτε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη. Οι δικές μας ενέργειες είναι σύννομες με το διεθνές δίκαιο, διότι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας μας ζήτησε βοήθεια. Η υπεράσπιση αυτών των ανθρώπων είναι προς το συμφέρον μας, είναι μία ανθρωπιστική αποστολή, δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε κανέναν", συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος.

 

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι "όσοι σκέφτονται στην επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες, γιατί η επιπτώσεις θα είναι κοινές".

Ο ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι εάν η Ουκρανία πραγματοποιήσει εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες «τρομοκρατίας», η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε επίσης ότι εάν η Ουκρανία αδυνατεί να ξεπληρώσει τις οφειλές της για τις προμήθειες αερίου του Φεβρουαρίου, τα χρέη της προς τη Ρωσία θα φτάσουν περίπου τα 2 δισ. δολάρια. 

Πυρά στην στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ


Νωρίτερα, ένταση επικράτησε στη στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ, όπου ρώσοι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, όταν 300 ουκρανοί στρατιώτες προσπάθησαν να επανακαταλάβουν τις θέσεις τους.

 

Σύμφωνα με το Associated Press, οι ρωσικές δυνάμεις προειδοποίησαν ότι θα πυροβολήσουν κατά των Ουκρανών αν συνεχίσουν την πορεία τους.
Την ίδια ώρα στρατιωτικό προσωπικό, που πιστεύεται ότι είναι ρώσοι, κάνουν πορεία στο Περεβαλνόγιε κοντά στη Συμφερούπολη.

 

Νωρίτερα, ο Πούτιν έδωσε εντολή για λήξη των στρατιωτικών γυμνασίων στα σύνορα με την Ουκρανία, οι οποίες κρίθηκαν «επιτυχείς», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

 

Σύμφωνα με το BBC, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι 150.000 και πλέον στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στα γυμνάσια θα παραμείνουν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:50 - 04 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.