ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλωματικός πυρετός για άρση του αδιεξόδου στην ουκρανική κρίση- "Μπρα ντε φερ" Ομπάμα & Πούτιν

21:02 - 04 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Διπλωματικός πυρετός για άρση του αδιεξόδου στην ουκρανική κρίση- "Μπρα ντε φερ" Ομπάμα & Πούτιν
Την πραγματοποίηση ενός συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, μετά τη λήξη της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ευρωατλαντικής συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Θα συμμετέχει και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τζόν Κέρι.

Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία και την επακόλουθη αναίμακτη κατάληψη της Κριμαίας από δυνάμεις που φαντάζουν ρωσικές αλλά δε φέρουν επίσημα διακριτικά. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συγκάλεσε επίσης για την Τετάρτη, την επιτροπή NATO-Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών. Ο Ράσμουσεν ανέφερε εξάλλου ότι η ευρωατλαντική συμμαχία βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διεξάγει συζητήσεις με την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση.

nato-vs-russi040314

«Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να εντατικοποιήσει την εν εξελίξει και αυστηρή αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτής της κρίσης για την ασφάλεια της συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει τον εποικοδομητικό διάλογο για μια ειρηνική λύση», ανέφερε ο Ράσμουσεν.

 

Εν τω μεταξύ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η ουκρανική και η ρωσική κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει επαφές σε υψηλό επίπεδο για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Ο ουκρανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της πίσω στις βάσεις τους από την Κριμαία και να αποφύγει τις ενέργειες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Εξάλλου ο Γιατσενιούκ σημείωσε ότι το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σκληρή γλώσσα Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Κριμαίας "δεν ξεγελούν κανέναν" και προειδοποίησε ότι η Μόσχα, με την επέμβασή της στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή. Ο Ομπάμα είπε ότι έχει λάβει γνώση των "πληροφοριών" σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, εξετάζει διάφορες επιλογές που έχει για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους "οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο".

barack040314

"Ξέρω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει προφανώς μια διαφορετική ερμηνεία, όμως κατά την άποψή μου (οι ισχυρισμοί του) δεν πείθουν κανέναν", υπογράμμισε. "Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Εμείς καταδικάσαμε την επέμβασή στην Κριμαία. Και κάνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση και για την ανάπτυξη, αμέσως, διεθνών παρατηρητών", πρόσθεσε ο Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που δέχεται επικρίσεις από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε ότι "είναι σημαντικό το Κογκρέσο να είναι αλληλέγγυο" με την εκτελεστική εξουσία. "Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει το Κογκρέσο για να μας βοηθήσει, να βοηθήσει να χρηματοδοτηθεί η οικονομική βοήθεια που μπορεί να σταθεροποιήσει την ουκρανική οικονομία, να βοηθήσει ώστε να διεξαχθούν σύντομα ελεύθερες εκλογές και έτσι να μειωθούν οι εντάσεις", σημείωσε.

 

"Υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει όσα συνέβησαν. Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ότι ακόμη και αν η Ρωσία έχει νόμιμα συμφέροντα σε μια γειτονική χώρα, αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να προσφεύγει στη βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα", προειδοποίησε. Ο Ομπάμα αποκάλυψε επίσης ότι συγκάλεσε και πάλι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας.
"Πυρά" Κέρι κατά Μόσχας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναζητά ένα "πρόσχημα" για "να μπορέσει να εισβάλει στην Ουκρανία" και την προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να απομονωθεί διπλωματικά εάν συνεχίσει αυτήν την πολιτική. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που επισκέπτεται το Κίεβο, καταδίκασε μια "επιθετική ενέργεια" της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την "αντιπαράθεση" με τη Μόσχα.

nato-vs-russ040314

"Είναι σαφές ότι η Ρωσία εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα ώστε να εισβάλει" και στην υπόλοιπη Ουκρανία, πέραν της Κριμαίας, τόνισε. "Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την αφοσίωσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με βάση το διεθνές δίκαιο. Καταδικάζουμε την επιθετική ενέργεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας", είπε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.
Αναφερόμενος στις ρωσικές ενέργειες ο Κέρι είπε ότι δεν αρμόζει να εισβάλει κανείς σε μια χώρα και, υπό την απειλή των όπλων, να υπαγορεύει αυτό που προσπαθεί να επιτύχει. Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υποχωρήσει και θα ακούσει αυτά που του λέει η Ουάσινγκτον.

Η "ρώσικη αρκούδα"

Μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε πως η Ρωσία διατηρεί μεν το δικαίωμα να στείλει νομίμως στρατεύματα στην Ουκρανία, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως τυχόν επέμβαση δεν είναι επί του παρόντος απαραίτητη και θα συνιστά την «έσχατη λύση».

Προειδοποίησε μάλιστα τη Δύση πως θα υπάρξουν «συνέπειες» αν αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την κατάσταση στην Κριμαία.

nato-vs-ru040314

«Όσοι πρόκειται να θεσπίσουν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες, καθώς η ζημιά θα είναι αμοιβαία», είπε ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass. Αναφερόμενος στις νέες Αρχές στο Κίεβο, ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία μέσω «πραξικοπήματος» και προσέθεσε πως η Μόσχα θεωρεί τον Βίκτορ Γιακούκοβιτς ως το νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας.

 

Σχετικά με την Κριμαία, σημείωσε πως η περιοχή δεν θα προσαρτηθεί από τη Ρωσία καθώς έχει δικαίωμα στην αυτοκυριαρχία. Απέρριψε δε τις κατηγορίες πως η Μόσχα έχει καταλάβει με δυνάμεις της τη χερσόνησο, αντιτείνοντας πως οι ένοπλοι που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή είναι «φιλορωσικές δυνάμεις αυτοάμυνας».

Τελευταία τροποποίηση στις 01:07 - 05 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.