ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλωματικός πυρετός στο Παρίσι για την ουκρανική κρίση- Το "θρίλερ" με τους ΥΠΕΞ Ρωσίας & Ουκρανίας

19:31 - 05 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Διπλωματικός πυρετός στο Παρίσι για την ουκρανική κρίση- Το "θρίλερ" με τους ΥΠΕΞ Ρωσίας & Ουκρανίας
Να βρουν μια διπλωματική διέξοδο στην ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιχειρούν στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ξεκινήσουν "απευθείας συνομιλίες" μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, ώστε να βρεθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου που οργανώθηκε στο Παρίσι για τον Λίβανο και συμφώνησαν να ξαναβρεθούν αργότερα εντός της ημέρας "για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους", ανέφερε ένας Αμερικανός διπλωμάτης.

diplomati050314

Μετά το γεύμα εργασίας που παρατέθηκε στο μέγαρο των Ηλυσίων για την Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης του Λιβάνου (GIS) οι δύο υπουργοί ξαναβρέθηκαν σε μια ηλιόλουστη βεράντα του κτιρίου για τον καφέ. Εκτός από τον Κέρι και τον Λαβρόφ, παρόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία. Τις τελευταίες ημέρες η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ενώ η Μόσχα απορρίπτει τις απειλές για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της.

 

Νωρίτερα την Τετάρτη, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καθώς και της Ουκρανίας. 

 

Εκεί διαδραματίστηκε ένα διπλωματικό θρίλερ. O ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσα στο Παρίσι, αναγκάζοντάς τον να φύγει από τη Γαλλία, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ουκρανίας, πληροφορία όμως που διαψεύστηκε από τις ΗΠΑ. Παρά τις βρετανικές και τις αμερικανικές πιέσεις, «ο Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αντρέι Ντεστσίτσα, ο οποίος έφυγε από το Παρίσι για να επιστρέψει στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η ουκρανική πρεσβεία στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ουκρανός υπουργός «δεν έφυγε και σκοπεύει να παραμείνει στο Παρίσι για νέες συζητήσεις», δήλωσε όμως από την πλευρά του ένας αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Βρετανίας συμφώνησαν ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκλιμάκωση της έντασης να πραγματοποιηθούν άμεσες συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, ενώ ζήτησαν και την άμεση αποστολή διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

 

«Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ουκρανία συμφώνησαν ότι άμεσες συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τη διευκόλυνση αν αυτή χρειαστεί μελών της διεθνούς κοινότητας, είναι κρίσιμης σημασίας για την επίλυση της τρέχουσας κατάστασης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να αποσταλούν αμέσως διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία, κυρίως στα ανατολικά και την Κριμαία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:02 - 05 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.