ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλωματικό θρίλερ για την ουκρανική κρίση- Κέρι: "Δεν επιτεύχθηκε καμιά συμφωνία, αλλά οι συνομιλίες ΗΠΑ- Ρωσίας συνεχίζονται"

22:46 - 05 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Διπλωματικό θρίλερ για την ουκρανική κρίση- Κέρι: "Δεν επιτεύχθηκε καμιά συμφωνία, αλλά οι συνομιλίες ΗΠΑ- Ρωσίας συνεχίζονται"
Μαραθώνιες αναμένεται να είναι οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης στην ουκρανική κρίση, καθώς στο Παρίσι δεν βρέθηκε κοινός τόπος συνεννόησης. Ωστόσο, ήταν η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε από το Παρίσι ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν, την Τετάρτη, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες». «Ξεκινήσαμε μία διαδικασία σήμερα και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση» της κρίσης, είπε ο Κέρι αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

paris050314

Τόνισε μάλιστα ότι αναμένει να συναντηθεί και πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, την Πέμπτη στη Ρώμη. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω διαλόγου. «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες με τη Ρωσία καθώς και με τους Ουκρανούς προκειμένου να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε να εξομαλυνθεί, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και η κρίση να ξεπεραστεί» είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Τις προθέσεις αυτές τις συμμερίζονται όλοι, ακριβώς όπως τις έχω περιγράψει, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ουκρανία», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

 

Ο Κέρι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία. Τόνισε μάλιστα ότι η στάση των ΗΠΑ «δεν έχει μεταβληθεί στο παραμικρό». «Δε μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η εδαφική ακεραιότητα, η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας να παραβιάζονται και αυτές οι παραβιάσεις να μείνουν χωρίς συνέπειες» είπε ο ίδιος.

 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες στο τραπέζι» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία κι ότι θα συζητήσει σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Κέρι προσέθεσε ότι είχε «μηδενικές προσδοκίες» για το ενδεχόμενο μιας ρωσοουκρανικής συνάντησης στο Παρίσι. «Δεν είχα καμία προσδοκία» για το ενδεχόμενο να γίνει μια συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσα στο Παρίσι, είπε.

Τι λέει η ρωσική πλευρά

O επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Κέρι, δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες (που είχαν συναφθεί στο Κίεβο) την 21η Φεβρουαρίου». Ωστόσο η αμερικανική διπλωματία διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια «συμφωνία». 

ukr060314

Οι συναντήσεις του με τον Κέρι επικεντρώθηκαν, όπως είπε, «στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις ενέργειες που οι εταίροι μας προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή διαμέσου του ΟΑΣΕ, του συμβουλίου Ρωσίας-NATO και άλλων διεθνών οργανισμών. Αυτές οι ενέργειες δεν συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ατμόσφαιρας διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας», είπε ο Λαβρόφ.

 

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ βρέθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι για συναντήσεις με τον Κέρι καθώς και με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου τη συμφωνία ανάμεσα στον έκπτωτο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της τότε αντιπολίτευσης που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία στο Κίεβο.

 

Το διπλωματικό θρίλερ πήρε νέες διαστάσεις, όταν στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, εμφανίστηκε και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ντεστσίτσα. O ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του, αναγκάζοντάς τον να φύγει από τη Γαλλία, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ουκρανίας, πληροφορία όμως που διαψεύστηκε από τις ΗΠΑ. Παρά τις βρετανικές και τις αμερικανικές πιέσεις, «ο Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αντρέι Ντεστσίτσα, ο οποίος έφυγε από το Παρίσι για να επιστρέψει στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η ουκρανική πρεσβεία στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ουκρανός υπουργός «δεν έφυγε και σκοπεύει να παραμείνει στο Παρίσι για νέες συζητήσεις», δήλωσε όμως από την πλευρά του ένας αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του

 

Ο κ. Λαβρόφ συνάντησε νωρίτερα τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο, στο περιθώριο διάσκεψης για το Λίβανο. 

NATO050314

Οι ΗΠΑ ζητούν την άμεση αποστολή ανεξάρτητων παρατηρητών στην περιοχή της Κριμαίας, καθώς και απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Η Ρωσία αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση του ρωσόφωνου ουκρανικού και εθνικά ρωσικού πληθυσμού στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Κίεβο.

Επικοινωνία Μέρκελ- Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν την Τετάρτη σχετικά με τις εν εξελίξει και τις πιθανές διεθνείς πρωτοβουλίες για να "εξομαλυνθεί" η κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική τους συνομιλία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Δυτικά κράτη έχουν απειλήσει να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που κατηγορούν ότι έχει ουσιαστικά καταλάβει την Κριμαία μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η Μόσχα κατηγορεί τις δυτικές δυνάμεις ότι υποστήριξαν ένα «πραξικόπημα» για την ανατροπή του και δεν αναγνωρίζει τις νέες ουκρανικές αρχές.

merkel050314

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι προσφέρει 11 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας στην Ουκρανία σε βάθος διετίας και «πάγωσε» τους λογαριασμούς 18 Ουκρανών οι οποίοι συνδέονται με το ανατραπέν καθεστώς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι το πακέτο εγγυήσεων και δανείων «σχεδιάστηκε για να βοηθήσει μια αποφασισμένη, προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και ενωτική κυβέρνηση» στο Κίεβο. Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας υπολόγισε τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τη σωτηρία της ου κρανικής οικονομίας στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:06 - 06 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.