ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

11 δις ευρώ αποφάσισαν να δώσουν οι Βρυξέλλες στην Ουκρανία- Διχασμένοι οι ευρωπαίοι ηγέτες ως προς την επιλογή των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

17:51 - 06 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
11 δις ευρώ αποφάσισαν να δώσουν οι Βρυξέλλες στην Ουκρανία- Διχασμένοι οι ευρωπαίοι ηγέτες ως προς την επιλογή των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας
Οι ηγέτες της ΕΕ εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς την επιλογή των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η έκτακτη σύνοδος κορυφής που είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση μέσων για την υποστήριξη της Ουκρανίας και απάντησης στην ρωσική "επίθεση" στην Κριμαία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν με την παροχή οικονομικής βοήθειας της ΕΕ, ύψους 11 δισ. ευρώ, προς την Ουκρανία.

 

Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε στις 12:30 ώρα Ελλάδος με μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ. Στη συνέχεια, η Άγγελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και οι υπόλοιποι 25 ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται "να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και την αντίδραση της ΕΕ", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος, κατόπιν πρόσκλησης των «28», παραβρέθηκε στην πρωϊνή συνεδρίαση, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά, χαρακτήρισε «παράνομη» την απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας να προσχωρήσει στη Ρωσία. Ζήτησε εξάλλου την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας και εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με τη ρωσική πλευρά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, το συντονόμερο δυνατόν.

sunodos-koru060314

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, είπε ότι "θα συζητήσουμε για τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία στην παρούσα κατάσταση. Επιθυμούμε οι άνθρωποι που πολέμησαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία να δουν τώρα κάποιες θετικές εξελίξεις. Επίσης θα συζητήσουμε για τις διαφορετικές μορφές και είδη κυρώσεων. Για το αν θα τεθούν σε εφαρμογή ή όχι θα το αποφασίσουμε με βάση το πόσο θα εξελιχθούν οι διπλωματικές προσπάθειες. Θα φανεί πως θα προχωρήσουμε στη διάρκεια της ημέρας".

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι "θα υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς τη Ρωσία για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης και στο πλαίσιο των πιέσεων, φυσικά, μελλοντική προσφυγή σε κυρώσεις".

 

Την ανάγκη η Ευρώπη να αποδείξει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στην ουκρανική κρίση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Έχουμε μία κρίση να διαχειριστούμε και η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο» δήλωσε ο κ. Σαμαράς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένοπλη ένταση και ζήτησε πλήρη και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με την Ουκρανία, καθώς και στον ελληνισμό της Μαριούπολης.

sunodos-kor060314

"Θεωρώ ότι αυτό που θα πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να συζητήσουμε για πολιτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας", δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και πρόσθεσε ότι "αυτό θα στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι θεωρούμε (αυτό που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία) απαράδεκτο".

 

"Η Ρωσία σήμερα επιχειρεί την επαναχάραξη των συνόρων της Ευρώπης μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε και να αντιδράσουμε εγκαίρως. Αν το επιτρέψουμε, μετά θα έρθει η σειρά κάποιου άλλου. Μετά την Ουκρανία θα είναι η Μολδαβία και μετά άλλες χώρες. Σήμερα πρόκειται για μία ανοιχτή και βάρβαρη επιθετικότητα", δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πως σήμερα να αποφασιστεί ανάληψη ταχείας δράσης.

 

Ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, τόνισε ότι η επιβολή των κυρώσεων θα πρέπει να καθυστερήσει λίγο "ώστε να δοθεί μία ευκαιρία για την αποκλιμάκωση της έντασης". "Με όλες τις πληροφορίες που διαθέτουμε επί του παρόντος, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε μία ευκαιρία στην αποκλιμάκωση. Αν καταλήξουμε σήμερα κάπου ή τις επόμενες 24, 48 ή 72 ώρες ότι η αποκλιμάκωση δεν αποτελεί επιλογή, τότε προφανώς οι κυρώσεις θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

sunodos-koruf060314

Τελευταία τροποποίηση στις 19:32 - 06 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.