ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομπάμα: "Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας"

02:14 - 13 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσιγκτον θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα η διπλωματία να επιτρέψει τη ματαίωση του δημοψηφίσματος της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή, όμως προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία θα έχει ένα «κόστος».

 

Επιπλέον, καθώς υποδεχόταν τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο Λευκό Οίκο, υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι «λόγω των διπλωματικών προσπαθειών των επόμενων ημερών, θα ξανασκεφθούν τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη» στην Κριμαία. Ο Ομπάμα, με αφορμή τις συνομιλίες που είχε με τον Γιατσενιούκ, επανέλαβε ότι η επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

obam130314

«Συνεχίζουμε να λέμε στη ρωσική κυβέρνηση ότι εάν συνεχίσει την ίδια πορεία, όχι μόνο εμείς, αλλά η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε ένα κόστος στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία». «Μια άλλη πορεία είναι δυνατή και ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι έτοιμος να την ακολουθήσει. Όμως, εάν δεν το κάνει, είμαι σίγουρος ότι η διεθνής κοινότητα θα αποδείξει την αλληλεγγύη της στην ουκρανική κυβέρνηση για να προφυλάξει την ενότητά της και την εδαφική της ακεραιότητα» επιβεβαίωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Από την πλευρά του ο Αρσένι Γιατσενιούκ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, είπε ότι η χώρα του δεν θα «παραδοθεί ποτέ» στη μάχη για την εδαφική της κυριαρχία. Η Ουκρανία «αποτελεί τμήμα του δυτικού κόσμου και θα παραμείνει» τόνισε ο ίδιος. 

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.