ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ελπίδες" Ομπάμα ότι θα βρεθεί διπλωματική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας- Λαβρόφ: "Δεν θα επέμβουμε την Ουκρανία, αλλά Μόσχα & Ουάσινγκτον δεν έχουν κοινό όραμα"

19:56 - 14 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
"Ελπίδες" Ομπάμα ότι θα βρεθεί διπλωματική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας- Λαβρόφ: "Δεν θα επέμβουμε την Ουκρανία, αλλά Μόσχα & Ουάσινγκτον δεν έχουν κοινό όραμα"
Έντονη κινητικότητα- και σε διπλωματικό επίπεδο- ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία, για την ένταξη της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει πως θα βρεθεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας, προειδοποιώντας ωστόσο τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν "συνέπειες" εάν αποτύχει η οδός της διπλωματίας. Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές από τον Λευκό Οίκο την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντιόταν στον Λονδίνο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν το θέμα και να βρουν μια διέξοδο στην κρίση πριν από το δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή.

crime140314

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Τζον Κέρι, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία. «Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία με την πρόφαση των δικαιωμάτων των Ρώσων, των Ούγγρων, των Βούλγαρων και των Ουκρανών τα οποία πρέπει να προστατευθούν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο ρώσος υπουργός εκτίμησε πάντως ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ δεν έχουν «κοινό όραμα» όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε κοινό όραμα» όσον αφορά τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, ακόμη κι αν «ο διάλογος ήταν πραγματικά εποικοδομητικός», σημείωσε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον «συμφώνησε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική».

 

Όσον αφορά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ επεσήμανε: «Οι εταίροι μας κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι ένα αντιπαραγωγικό εργαλείο. Σίγουρα δεν θα διευκολύνουν τα κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα».

 

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κριμαία έχει μεγαλύτερη σημασία για τη Ρωσία απ' ό,τι τα νησιά Φόκλαντ για τη Βρετανία ή τα νησιά Κομόρες για τη Γαλλία.

crim140314

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.