ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψυχροπολεμικό μπρα ντε φερ Ουάσιγκτον- Μόσχας για το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία

01:12 - 15 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Ψυχροπολεμικό μπρα ντε φερ Ουάσιγκτον- Μόσχας για το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία
Εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας καθώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία- με το ερώτημα εάν η ουκρανική χερσόνησος θα προσαρτηθεί στη Ρωσία- χωρίς να διαφαίνεται σημάδι διπλωματικής διεξόδου.

Η αποτυχία της Ρωσίας να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία είναι «λυπηρή» και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν σύντομα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

OMPAMA150314

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προειδοποίησε ότι η Δύση θα αντιδράσει ακόμη εντονότερα εάν η Ρωσία οξύνει την ένταση στην Ουκρανία και απειλήσει το λαό της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο, αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας και στο διεθνές δίκαιο.
Κατά τη διάρκεια των εξάωρων συνομιλιών που είχε στο Λονδίνο με το ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η Ουάσινγκτον και η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τον Κέρι, ο Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση για το θέμα της Ουκρανίας παρά μόνο μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

dimopsif150314

Η αναγνώριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος από τη Μόσχα θα αποτελέσει μια "προσάρτηση της περιοχής από την πίσω πόρτα", σημείωσε ο Κέρι τονίζοντας ότι η Ρωσία θα υποστεί τις "συνέπειες" εφόσον δεν βρει "κάποιον τρόπο για να αλλάξει την πορεία" που ακολουθεί μέχρι σήμερα.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Κριμαίας.


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν καταδίκασε το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας υποστηρίζοντας ότι η διενέργειά του παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και η διεξαγωγή του δεν είναι νόμιμη.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:22 - 15 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.