ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά την Κριμαία μπαίνουν και άλλες χώρες στο χορό του δημοψηφίσματος

11:44 - 21 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Μετά την Κριμαία μπαίνουν και άλλες χώρες στο χορό του δημοψηφίσματος
Το φαινόμενο της Κριμαίας φαίνεται πως εξαπλώνεται. Τόσο η Σκωτία όσο και η Καταλονία προχωρούν φέτος σε δημοψηφίσματα με το ερώτημα της απόσχισης και της ανεξαρτησίας, ενώ αντίστοιχο δημοψήφισμα διεξάγεται αυτή την εβδομάδα και στη Βενετία.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα των πολιτών θέλουν την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας Βένετο με πρωτεύουσα τη Βενετία, ωστόσο, η ψηφοφορία και φυσικά τα αποτελέσματά της δεν θα είναι δεσμευτικά και δεν αναγνωρίζονται από τη Ρώμη. Ειδικότερα, το Ενετικό δημοψήφισμα πραγματοποιείται από τοπικά κόμματα και ακτιβιστές που θέλουν η Βενετία να μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βενετίας. Οι συμμετέχοντες θα απαντήσουν σε μια ερώτηση: «Θέλετε το Βένετο να γίνει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη ομοσπονδιακή δημοκρατία;».

Σύμφωνα με το BBC, η ψηφοφορία διεξάγεται διαδικτυακά και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή. Και μπορεί τα ιταλικά ΜΜΕ να έδειξαν ελάχιστη προσοχή στην είδηση του δημοψηφίσματος -κάποιοι μάλιστα το αγνόησαν- ωστόσο, οι διοργανωτές του εκτιμούν ότι περισσότεροι από 2 εκατ. πολίτες θα ψηφίσουν.

Δεν είναι μόνο η ιστορία. Σε μεγάλο βαθμό, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας στην Σκωτία και τη Βενετία αναφέρουν οικονομικούς λόγους. Η Ιταλία λαμβάνει περίπου 71 δισ. ευρώ κάθε χρόνους σε φόρους από τη Βενετία και δίνει πίσω περίπου 21 δις. ευρώ σε επενδύσεις και υπηρεσίες – σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η περιφέρεια Βένετο αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 9% του ιταλικού ΑΕΠ. Σε αντιδιαστολή, η Καταλονία αντιστοιχεί μόλις στο ένα πέμπτο του ισπανικού ΑΕΠ και η Σκωτία στο 8% του ΑΕΠ της Βρετανίας (εάν εξαιρεθούν τα ενεργειακά έσοδα από τη Βόρειο Θάλασσα).

Περίπου το 40% των Σκωτσέζων σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί φέτος, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που καταδεικνύει μια αύξηση 3% του ποσοστού των πολιτών της επαρχίας που τάσσονται υπέρ της πρότασης να τερματιστεί η ένωση με τη Βρετανία, που διαρκεί 307 χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:48 - 21 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.