ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε νέα πολυετή χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων του Νότου

15:09 - 27 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Οι αποδόσεις των ισπανικών, των ιταλικών και των πορτογαλικών ομολόγων αγγίζουν σήμερα νέα πολυετή χαμηλά επίπεδα καθώς οι εικασίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωθούν τους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις σε χαμηλότερης βαθμολογίας τίτλους.

Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να σηματοδοτεί μια ενδεχόμενη αλλαγή της υπερ - χαλαρής νομισματικής της πολιτικής, η ΕΚΤ αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε έκτακτα μέτρα εάν οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη αυξηθούν.


Η πολιτική της ΕΚΤ υπήρξε σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από ράλι του τρέχοντος έτους στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας του ευρώ, τα οποία ξεπέρασαν τα γερμανικά ομόλογα και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

 

Οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σε επίπεδα προ της κρίσης, ακόμη και στην Ελλάδα. Το τελευταίο έναυσμα για τις εικασίες γύρω από το ποια θα είναι η δράση της ΕΚΤ, ήρθε απροσδόκητα από τη Γερμανία, της οποίας οι πολιτικοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ανορθόδοξη νομισματική χαλάρωση.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Bundesbank Γιανς Βάιντμαν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα αρνητικά επιτόκια ήταν μια επιλογή για να μειωθεί η δύναμη του ευρώ και πως η αγορά ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, δεν ήταν εκτός του τραπεζιού.

 

«Η αγορά έχει αρχίσει να τοποθετείται για κάποια μορφή παρέμβασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της ING Αλεσάντρο Τζιανσάντι. «Οι επενδυτές εξακολουθούν να κυνηγούν τις αποδόσεις και μαζί με αυτό σημειώνεται και βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιφέρεια, μειωμένο πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία και η Πορτογαλία είναι κοντά στην έξοδο από το Μνημόνιο», όπως προσθέτει.

 

Οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων χτύπησαν ένα νέο χαμηλό οκτώ ετών στο 3,25%, των ιταλικών νέο χαμηλό οκτώμισι ετών στο 3,303% και των πορτογαλικών ένα νέο τετραετές χαμηλό στο 4,017%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.