ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκθεση της Caritas Europa (Βατικανό): Stop στην λιτότητα ώστε να μπει φρένο στη διάλυση της Ευρώπης

10:33 - 31 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Αύξηση των κοινωνικών κινδύνων από την ευρωπαϊκή κρίση, πέντε χρόνια από το ξέσπασμά της, δείχνει η νέα έκθεση (για το 2013) της φιλανθρωπικής μη-κυβερνητικής οργάνωσης Caritas Europa, της Καθολικής εκκλησίας.
Η έκθεση συντάσσεται για δεύτερη χρονιά από την Caritas και επιβεβαιώνει με στοιχεία την πρώτη, γύρω από το ότι “η κρίση και η λιτότητα δημιουργούν χαμένες γενιές στην Ευρώπη”.
 
Την έκθεση παρουσίασαν εκπρόσωποι της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας στην Ένωση Συντακτών στην Αθήνα. Μίλησαν για ελλιπή χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών από τα κράτη και για αναποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινωνικού κόστους από τη λιτότητα.
Οι ομιλητές ανέδειξαν το έλλειμμα πολιτικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση και αμφισβήτησαν ότι παρήλθαν οι χειρότερες συνέπειες της κρίσης. Στην έρευνα της Caritas, οι περιοριστικές πολιτικές αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να ανασχέσουν την κρίση παρά το ανθρώπινο κόστος που έχουν. Ο κοινωνικός αποκλεισμός εμφανίζεται να απειλεί όλο και πιο μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.
Απαιτείται αλλαγή πλεύσης
 
Κατά την έκθεση, ειδικά στις χώρες που βιώνουν τη στέρηση, η κοινωνική συνοχή πλήττεται καθοριστικά και η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων στους εθνικούς και στους κοινοτικούς θεσμούς κλονίζεται, θέτοντας μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό πολιτικό οικοδόμημα.
Οι εκπρόσωποι της Caritas συνιστούν στους σχεδιαστές κοινοτικής, περιφερειακής και εθνικής πολιτικής στην ΕΕ να υιοθετούν εναλλακτικές προσεγγίσεις, να λαμβάνουν υπ' όψη τους το στοιχείο της δικαιοσύνης και τον κοινωνικό αντίκτυπο των πολιτικών που μελετούν.
 
«Πιστεύουμε ότι η έκθεση μπορεί να συμβάλλει ώστε να συνειδητοποιηθεί ο αντίκτυπος της κρίσης στις ευάλωτες ομάδες. Υποστηρίζουμε την έκκληση για εναλλακτικές πολιτικές λύσεις...Οι πολιτικοί έχουν επιλογές όταν αποφασίζουν μέτρα για την αντιμετώπιση των χειρότερων επιπτώσεων της κρίσης. Η κυριαρχία της λιτότητας δεν έλυσε την κρίση. Τα κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσε θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Caritas Europa Χόρχε Νούνιο Μάγιερ (Jorge Nuño Mayer) κατά την παρουσίαση της έκθεσης:
 
«Η έρευνα ανέδειξε ως πιο εμφανή από ποτέ τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης. Ξεπερνά την απλή ανάλυση της κατάστασης και δεν μένει στα στοιχεία και τις προβλέψεις...Η ανεκτίμητη μελέτη της Κάριτας περιέλαβε την επιστημονική επεξεργασία στοιχείων αλλά και προτάσεις για διέξοδο που ενεργοποιούν τους πολιτικούς και την κοινωνία. Χρειαζόμαστε αλλαγές και τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των πλέον ευάλωτων. Ο μόνος τρόπος για να διατηρείται η Ελπίδα είναι να αναβιωθούν οι έννοιες της αλληλεγγύης και της ολοκλήρωσης στην Ευρώπη» ανέφερε η επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Συλβάνα Ράπτη. Από την πλευρά του ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Συρμαλένιος διαπίστωσε ότι οι θέσεις του κόμματός του (ΣΥΡΙΖΑ) συμπίπτουν ή συγκλίνουν με διαπιστώσεις της Κάριτας και με αρκετές από τις παροτρύνσεις της προς τους σχεδιαστές της πολιτικής στην ΕΕ και στην Ελλάδα.  «Εμείς αναζητούμε συμμαχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη για να αποκρούσουμε τις πολιτικές λιτότητας που εμπεδώνουν την κρίση και εξαθλιώνουν τους πολίτες στην ΕΕ» είπε.
 
Ο Δημήτριος Ρέμμος, εκπρόσωπος του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση επεσήμανε ότι οι συστάσεις της Κάριτας είναι σημαντικές και θα εξετάστουν με μεγάλη προσοχή από την Κυβέρνηση. Επίσης, διαπίστωσε ότι  οι συστάσεις της Κάριτας θα βοηθήσουν στην προώθηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τέλος, ανέφερε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ξεκινήσει πιλοτικά στην Ελλάδα δίοτι έχει διαπιστωθεί ότι λειτουργεί σε άλλες χώρες.
 
Τη συνέντευξη προλόγισε ο αντιπρόεδρος της Κάριτας Ελλάς πατέρας Ανδρέας Βουτσίνος. Η εκ των συντακτών της έρευνας Έβελυν Καρασταμάτη (Ελλάδα) επεσήμανε την αύξηση της ακραίας φτώχειας και των πολιτών που αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Αυτή η κατάσταση, τόνισε, επιβάλλει τη συνεργασία κρατικών αρχών και κοινωνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Η ερευνήτρια υπογράμμισε τη γεωμετρική αύξηση τού υποσιτισμού, των επισήμως ανέργων που ξεπερνούν το ενάμισυ εκατομμύριο, των αστέγων που ξεπερνούν τις είκοσι χιλιάδες, των επιβαρύνσεων στη σωματική-ψυχική υγεία χιλιάδων, ενώ επεσήμανε την προοπτική αποκλεισμού ομάδων πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
 

Καμπανάκι κινδύνου από το Βατικανό

 
Σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των νέων που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται αυξάνεται διαρκώς. Εξήμισυ εκατομμύρια νέοι στην ΕΕ δεν έχουν δουλειά και σχεδόν δώδεκα εκατομμύρια πολίτες είναι άνεργοι μακροχρονίως. Επίσης, οι δυνατότητες των πολιτών να έχουν εισόδημα συρρικνώνονται, η παιδική φτώχεια αυξάνεται κλιμακωτά και αυτά, μαζί με την παντελή έλλειψη ανάπτυξης, γίνονται σιγά-σιγά διαρθρωτικά στοιχεία των οικονομιών στις χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση.
 
Κατά τους συντάκτες της έκθεσης περίπου εκατόν εικοσιπέντε εκατομμύρια στην ΕΕ ζουν στο κατώφλι τής φτώχειας. Μερικώς απασχολείται ένας στους “δυόμισι” εργαζόμενους στα κράτη-μέλη και η επίσημη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ αναφέρεται σε συνεχή μείωση του Ακαθάριστου Προϊόντος στην Ευρωζώνη μέχρι το 2016.
 
Οι συντάκτες της έκθεσης της Caritas θεωρούν ότι η κρίση και η λιτότητα αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και, αντιστοίχως, την εμπιστοσύνη των πολιτών στην έννοια της Δημοκρατίας.
 
Η οργάνωση υποστηρίζει πως οι αρχές που διαχειρίζονται θεσμικά την κρίση μπορούν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις και για την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και για τους στόχους των διαρθρωτικών μέτρων που επιβάλλουν.
 
Οι εκπρόσωποι της Caritas θεωρούν ότι τόσο η μορφή και οι επιπτώσεις τής κρίσης όσο και η λιτότητα διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Διαπιστώνουν όμως ότι σε όλες  καταγράφεται απειλή κοινωνικού αποκλεισμού ομάδων τού πληθυσμού.
 
“Οι στρατηγικοί στόχοι (της ΕΕ) για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή μέχρι το 2020 απομακρύνονται”.
 
Η παρακολούθηση της κρίσης επιβεβαιώνει το ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας υποβαθμίζεται σημαντικά στις χώρες που δοκιμάζονται. Η μέχρι τώρα αυτονόητη πρόσβαση στους κοινωνικούς οργανισμούς χάνεται για πολλούς αλλά τα ελλείμματα ταμείων-νοσοκομείων δεν συγκρατούνται.
 
Κατά την Caritas, απαιτείται μια ευρεία εναλλακτική προσέγγιση τής κρίσης και των μεθόδων για την αντιμετώπισή της αφού τα στοιχεία τής έκθεσης δείχνουν πως η λιτότητα δεν έχει αποτελέσματα.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, προβληματική δείχνει και η πολιτική για τη διόρθωση της σχέσης χρέους και Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος αλλά και για τη μείωση του κρατικού δανεισμού. Η προσέγγιση αυτή -με οικονομικούς όρους- δεν λειτουργεί, κατά τους συντάκτες τής έκθεσης.
 
Η Caritas βρίσκει άδικο να μετατρέπεται το χρέος μιας χώρας σε τραπεζικό χρέος τού Δημοσίου και θεωρεί ότι η υπόθεση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών αναδεικνύει ως μη βιώσιμη επιλογή την επιβάρυνση των πολιτών για τη στήριξη των τραπεζών.
 
Τέλος, η οργάνωση υποστηρίζει σθεναρά μια πιο δίκαιη προσέγγιση στην κατανομή των βαρών για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
Τι είναι η Caritas;
 

Η οργάνωση ΚΑΡΙΤΑΣ (Caritas Europe - Κάριτας Ελλάς) είναι Φιλανθρωπικό Σωματείο της Καθολικής Εκκλησίας, αναγνωρισμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Δρα στην Ελλάδα από το 1981 και παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες συμπαράστασης και υλική υποστήριξη σε άτομα ή ομάδες ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα, τις ιδέες και τη θρησκεία ή το δόγμα τους. Η οργάνωση προσπαθεί να παρεμβαίνει άμεσα και πρακτικά κυρίως εκεί που υπάρχουν κενά πρόνοιας από το κράτος. Γι' αυτό, πίσω από τα προβλήματα, βλέπει ανθρώπους εκεί όπου οι αρχές βλέπουν αριθμούς. Η Κάριτας συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του κράτους και με μη κυβερνητικές οργανώσεις για την απόκρουση του υποσιτισμού, της παιδικής φτώχειας και των προβλημάτων των μεταναστών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.