ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλία: Ο οδικός χάρτης της νέας κυβέρνησης - Οι αντιδράσεις για τον "δεξιό σοσιαλιστή"- Τι οδήγησε πρώην δήμαρχο στο... ταμείο ανεργίας!

21:59 - 01 Απρ 2014 | Ειδήσεις
Γαλλία: Ο οδικός χάρτης της νέας κυβέρνησης - Οι αντιδράσεις για τον "δεξιό σοσιαλιστή"- Τι οδήγησε πρώην δήμαρχο στο... ταμείο ανεργίας!
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, που ανέλαβε την Τρίτη τα καθήκοντά του μετά τον διορισμό του από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ έπειτα από την ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές, δήλωσε ότι επιθυμεί «να συνεχίσει και να διευρύνει» το έργο του προκατόχου του.

Ο Βαλς, τα μέλη της κυβέρνησης του οποίου θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, διαδέχθηκε τον Ζαν-Μαρκ Ερό με αποστολή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ολάντ, να συνδυάσει τη μείωση των ελλειμμάτων και των φόρων, υπό το βλέμμα των Βρυξελλών. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατία όρισε έναν οδικό χάρτη για να πάμε ακόμη πιο μακριά, πιο γρήγορα» στον δρόμο της ανάκαμψης, δήλωσε ο Βαλς στον περίβολο του Μεγάρου Ματινιόν στο πλευρό του Ερό στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής παράδοσης-παραλαβής. Στόχος είναι να «επεκτείνουμε και να διευρύνουμε το έργο που έχει ήδη γίνει», απαντώντας παράλληλα «στο αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη» το οποίο εκφράστηκε στις δημοτικές εκλογές, πρόσθεσε.

manouel-bal010414

Πάντως ο διορισμός του πρώην υπουργού Εσωτερικών, γνωστού για την ευθύτητα του λόγου του και την αυστηρότητά του, στη θέση του πρωθυπουργού απειλεί την κυβερνητική πλειοψηφία. Ήδη οι οικολόγοι, που δεν επιδοκιμάζουν το προφίλ «του δεξιού σοσιαλιστή» του Βαλς, ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Όμως και οι αριστεροί στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τον διορισμό του Βαλς, ο οποίος- όπως υποστηρίζουν- είναι συνώνυμος με «μια στροφή προς τα δεξιά».

 

Ο 51χρονος Βαλς ανέλαβε από τον Ολάντ το καθήκον να ηγηθεί μιας «κυβέρνησης μάχης» και να εφαρμόσει «το σύμφωνο ευθύνης», θεμελιώδη λίθο της οικονομικής πολιτικής του γάλλου προέδρου, το οποίο προβλέπει μείωση του κόστους εργασίας για τους εργοδότες προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι ο νέος πρωθυπουργός θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή «να πείσει» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι υπομονετική και ελαστική όσον αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων της Γαλλίας, την ώρα που η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι Σοσιαλιστές έχει συμβάλει στη μείωση της δημοτικότητάς τους στο εσωτερικό της χώρας.

Ο οδικός χάρτης

Ο οδικός χάρτης της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει τον δύσκολο συνδυασμό της μείωσης του δημόσιου χρέους με την ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας. Η κυβέρνηση εξάλλου προβλέπει να μειώσει κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ τη φορολογία για τις εταιρείες στο πλαίσιο του «συμφώνου ευθύνης», αλλά και μια μείωση των εισφορών των εργαζομένων στο πλαίσιο «του συμφώνου αλληλεγγύης», όπως και τη μείωση της φορολογίας μέχρι το 2017.

manouel-ba010414

Ο Ολάντ είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο την περικοπή δαπανών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2017. Οι λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό θα δοθούν μέσα στον Απρίλιο, προτού το Παρίσι υποβάλει στην Επιτροπή το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης της γαλλικής οικονομίας. Την Τρίτη, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε το νέο γάλλο πρωθυπουργό ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να μειώσει το δημοσιονομικό χρέος της χώρας και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ο... άνεργος πρώην δήμαρχος

Στο ταμείο ανεργίας κατέληξε ο πρώην δήμαρχος του Σεν Σομόν, μιας πόλης 35.000 κατοίκων στην κεντροανατολική Γαλλία, μετά την ήττα του στις δημοτικές εκλογές την Κυριακή από τον δεξιό αντίπαλό του.  Οι δημοτικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν από τον καταποντισμό της κεντροαριστεράς και την εντυπωσιακή άνοδο της δεξιάς που κέρδισε περισσότερους από εκατό δήμους σε όλη τη Γαλλία.

 

"Είμαι το τέλειο παράδειγμα του γεγονότος ότι το αιρετό αξίωμα είναι προσωρινό, ιδίως για αυτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο ηττημένος Σοσιαλιστής δήμαρχος Φιλίπ Κιζιριάν. "Ως αιρετός δεν καταβάλω εισφορές στο ταμείο ανεργίας και για αυτό δεν αποζημιώνονται όταν χάνω τη δουλειά μου", εξήγησε ο Κιζιριάν που είναι γιος εργάτη. Ο δήμαρχος εργαζόταν παλαιότερα ως υδραυλικός και στη συνέχεια επανεκπαιδεύτηκε στις ιατροκοινωνικές υπηρεσίες. Μέχρι το 2008 ήταν επικεφαλής ενός ιδρύματος του Ερυθρού Σταυρού που ειδικευόταν στη φιλοξενία παιδιών με βαριές αναπηρίες.

 

Μετά την αναπάντεχη νίκη του στις δημοτικές εκλογές του 2008 ο Κιζιριάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το ίδρυμα στο οποίο απασχολούνται 130 εργαζόμενοι. Καθώς όμως δεν επανεξελέγη την Κυριακή, δηλώνει πλέον ότι "ανακάλυψε πόσο σκληρή είναι καμιά φορά η πολιτική". Ωστόσο παραδέχεται ότι "επέλεξε ο ίδιος αυτήν την αβέβαιη θέση και πέρασε έξι χρόνια με σκληρή δουλειά αλλά και με ευτυχισμένες στιγμές". Η αναζήτηση μιας νέας επαγγελματικής απασχόλησης, για την οποία έχει ραντεβού την Πέμπτη με έναν ειδικό σύμβουλο, καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη για τον Κιζιριάν δεδομένου ότι στο Σεν Σαμόν οι απλοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν λαμβάνουν κανενός είδους αποζημίωση για την άσκηση των καθηκόντων τους.

manouel-b010414

Τελευταία τροποποίηση στις 01:10 - 02 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.