ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Γαλλία περνά και επίσημα το μήνυμα ότι δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα

11:11 - 03 Απρ 2014 | Ειδήσεις
Η πρόσφατα ανασχηματισμένη κυβέρνηση της Γαλλίας θα συνεχίσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος αλλά θα επιδιώξει την αναθεώρηση των προθεσμιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Τα σχόλιά του, τρεις ημέρες μετά την έμμεση δήλωση του Φρανσουά Ολάντ ότι η Γαλλία θα επιδιώξει επιείκεια για τα δημόσια οικονομικά της, είναι ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η Γαλλία δεν μπορεί να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2015, όπως είχε υποσχεθεί.

 

«Η επίτευξη αυτών των στόχων αποτελεί μέρος της συνολικής μας γραμμής, αλλά η χρονική στιγμή πρέπει να συζητηθεί. Αυτό δεν σημαίνει πως η Γαλλία πέφτει στα γόνατα και παρακαλάει», δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

 

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να βρει το σωστό timing. Η Ευρώπη θα είναι σε καλύτερη θέση όταν η Γαλλία βρεθεί σε καλύτερη θέση», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια «λεπτή γραμμή» μεταξύ της δημοσιονομικής λιτότητας που απαιτείται για να φέρει τα δημόσια οικονομικά της στον σωστό δρόμο και της υπερβολικής λιτότητας που θα πνίξει την ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Η Γαλλία έχει ήδη κερδίσει δύο χρόνια χάριτος για την επίτευξη του στόχου του 3%. Θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το λεγόμενο πρόγραμμα σταθερότητας των δημοσιονομικών της σχεδίων, που καθορίζει το πώς σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμά της εντός του στόχου.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προειδοποιήσει τη Γαλλία τον περασμένο μήνα ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους της και αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν εκ νέου ότι πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της, μετά τα σχόλια του Ολάντ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

 

Οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Γαλλίας αυξήθηκαν σήμερα μετά τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και έδειξαν ότι το γαλλικό έλλειμμα απομακρύνθηκε από το στόχο και πάλι το περασμένο έτος, φθάνοντας στο 4,3% του ΑΕΠ, αντί του 4,1%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.