ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Στα πρόθυμα εμφυλίου η Ουκρανία", λέει ο Πούτιν- Τη Μ. Πέμπτη συνεδριάζει το κουαρτέτο στη Γενεύη

09:40 - 16 Απρ 2014 | Ειδήσεις
"Στα πρόθυμα εμφυλίου η Ουκρανία", λέει ο Πούτιν- Τη Μ. Πέμπτη συνεδριάζει το κουαρτέτο στη Γενεύη
"Ες αύριον" τα σπουδαία αναφορικά με την Ουκρανική κρίση, καθώς η τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη τη Μ.Πέμπτη θα προσπαθήσει να δώσει μια διπλωματική λύση. Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Ουκρανία εξέφρασε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσία στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας, ανέφερε το Κρεμλίνο.

 

"Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου", επισήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών. Και οι δύο ηγέτες, τόνισαν τη σημασία των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου. "Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για να επιστρέψει η κατάσταση σε ένα ήρεμο περιβάλλον", σημειώνει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου Οι δράσεις του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία αντιπροσωπεύουν "αντισυνταγματική χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων", ανέφερε η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν τόνισε επίσης προς την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας και τη συνέχιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη .

 

Σε συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου , ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε το γεγονός πως "η βίαιη κλιμάκωση είναι το αποτέλεσμα των ανεύθυνων πολιτικών του Κιέβου , που αγνόησε τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των ρωσόφωνων κατοίκων της χώρας στην ανατολική Ουκρανία".

 

Αναφορικά με την έναρξη της "σταδιακής" επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία, επεισόδιο βίας έλαβε χώρα στην πόλη Κραματόρσκ, όπου ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν το τοπικό αεροδρόμιο. Ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ χαιρέτησε την απελευθέρωση του αεροδρομίου. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς. Ωστόσο το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως στο χώρο δεν υπήρχαν ένοπλοι αυτονομιστές.

 

Οι ένοπλες φιλορωσικές ομάδες στην ανατολική Ουκρανία έχουν εντολή "να κάνουν χρήση των όπλων τους για να σκοτώσουν" ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες (SBU). "Οι συνομιλίες μεταξύ των ρώσων δολιοφθορέων, οι οποίες υπεκλάπησαν, μαρτυρούν ότι οι ενέργειες δολιοφθοράς στην ανατολική Ουκρανία τελούν υπό την καθοδήγηση αξιωματικών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών του στρατού οι οποίοι δίνουν την κυνική εντολή 'πυροβολήστε για να σκοτώσετε' ουκρανούς στρατιώτες", δήλωσε η υπηρεσία Τύπου των SBU σε ανακοίνωσή της.

 

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι δύο ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή του Λουχάνσκ, της ανατολικής Ουκρανίας, από ενόπλους. Το περιστατικό συνέβη σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Κράσνι Λουτς, όπου οι δύο στρατιώτες "αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση από εξτρεμιστές". Οι δύο στρατιωτικοί είχαν σταματήσει για να επισκευάσουν βλάβη του υπηρεσιακού τους οχήματος, διευκρινίζει το υπουργείο Άμυνας.

 

Επίσης, έξι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισήλθαν στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Στο πρώτο όχημα κυματίζει η ρωσική σημαία, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Περί τους δεκαπέντε ένοπλοι φορώντας ανόμοιες στολές μάχης χωρίς διακριτικά, και οι οποίοι φαίνεται ότι είναι φιλορώσοι ακτιβιστές, διευκρινίζει το πρακτορείο Ρόιτερς, κάθονταν στην οροφή των οχημάτων. Η φάλαγγα σταμάτησε έξω από το δημαρχείο της πόλης που έχει καταληφθεί από αυτονομιστές.

 

 

.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:53 - 16 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.