ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τεντωμένο σχοινί η Ουκρανία

16:16 - 18 Απρ 2014 | Ειδήσεις
Σε τεντωμένο σχοινί η Ουκρανία
Παρά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα...

Και αυτό, γιατί ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι οι άνδρες του δεσμεύονται από μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία να αφοπλιστούν και να εκκενώσουν κτίρια που έχουν καταλάβει. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι "Λαβρόφ δεν υπέγραψε τίποτε για εμάς, υπέγραψε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε ο Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτόκλητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, προς δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ. Ο Πουσίλιν είπε πως οι άνδρες του θα σκεφθούν να εγκαταλείψουν δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει μόνο όταν η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει το ίδιο. Είπε πως συνεχίζει τις ετοιμασίες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για αυξημένη αυτονομία από το Κίεβο στις 11 Μαΐου.

 

Από την πλευρά του Κιέβου, εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας, υποστήριξε πώς η " αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται και το πόσο θα συνεχιστεί ακόμη εξαρτάται από το πόσο οι τρομοκράτες θα παραμείνουν στη χώρα μας". Η συμφωνία της Γενεύης, στην οποία κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει τον αφοπλισμό όλων των παράνομων ένοπλων ομάδων. Καλεί επίσης να τερματιστεί η κατάληψη δημοσίων κτιρίων, δρόμων και πλατειών και δίνει προεξάρχοντα ρόλο για την επιτήρηση της συμφωνίας σε παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία κατηγορούν τη Ρωσία για υποκίνηση και υποστήριξη των ταραχών. Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον η συμφωνία της Γενεύης θα τηρηθεί από τη Ρωσία εξέφρασε  ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Να θυμίσουμε ότι η Ουκρανία ανακοίνωσε την έναρξη μιας υποστηριζόμενης από το στρατό επιχείρησης προκειμένου να εκδιώξει φιλορώσους αντάρτες που έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια περιλαμβανομένων αστυνομικών τμημάτων στην περιοχή του Ντονμπάς, αν και η επιχείρηση υπέστη σοβαρό πλήγμα όταν φιλορωσικές δυνάμεις "κατέσχεσαν" πολλά στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.