ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μαλαισία συστήνει ανεξάρτητη διεθνή ομάδα έρευνας για το αεροσκάφος που εξαφανίστηκε

18:17 - 23 Απρ 2014 | Ειδήσεις
Η Μαλαισία συστήνει ανεξάρτητη διεθνή ομάδα έρευνας για το αεροσκάφος που εξαφανίστηκε
Το υπουργικό συμβούλιο της Μαλαισίας ενέκρινε τον διορισμό μιας ανεξάρτητης διεθνούς ομάδας για να ερευνήσει την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, δήλωσε ο προσωρινός υπουργός Μεταφορών της χώρας, Χισαμουντίν Χουσέιν.

"Ο βασικός σκοπός της διεθνούς ερευνητικής ομάδας είναι να αξιολογήσει, να ερευνήσει και να αποσαφηνίσει την πραγματική αιτία του δυστυχήματος ώστε να μπορούν να αποφευχθούν παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον", σημείωσε ο Χισαμουντίν σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην Κουάλα Λουμπούρ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η μαλαισιανή κυβέρνηση είχε επαφές με την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petronas και άλλες οντότητες που δεν κατονόμασε οι οποίες έχουν στόχο να επεκταθούν οι έρευνες στον βυθό στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. "Μπορώ να επιβεβαιώσω πράγματι ότι αυξάνουμε τα μέσα που διατίθενται για τις έρευνες στον βυθό της θάλασσας", πρόσθεσε.

boeing230414

Σύμφωνα με μαλαισιανούς αξιωματούχους, οι ειδικοί που θα απαρτίσουν αυτήν την ανεξάρτητη ομάδα έρευνας θα διοριστούν την ερχόμενη εβδομάδα και η έρευνα μπορεί να ξεκινήσει μια εβδομάδα αργότερα. "Είναι επιτακτικής σημασίας για την κυβέρνηση να σχηματιστεί μια ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών, η οποία θα είναι όχι μόνον ικανή και θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, αλλά θα είναι επίσης και εξαιρετικά αξιόπιστη", σημείωσε ο Χισαμουντίν.

 

Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας θα ηγηθεί στην έρευνα που θα διεξαχθεί βάσει των κανόνων του ΟΗΕ, δήλωσαν πηγές στο Ρόιτερς.
Οι ερευνητικές αρχές θα χρειαστεί να "αναδιοργανωθούν και να ανανεώσουν την στρατηγική τους" αν δεν βρεθεί τίποτε στην τρέχουσα ζώνη των ερευνών", σημείωσε εξάλλου ο Μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών, υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα "θα συνεχιστεί".

 

Εξάλλου, η Αυστραλία και η Μαλαισία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις έρευνες για το αεροσκάφος, έως ότου λυθεί το μυστήριο που περιβάλλει την εξαφάνιση του εδώ και επτά εβδομάδες, την ώρα ωστόσο που οι αρχές αναγκάζονταν εκ νέου για δεύτερη ημέρα σήμερα να αναστείλουν τις έρευνές τους από αέρος λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή και το ρομποτικό βαθυσκάφος, που εξετάζει το βυθό για να εντοπίσει τα συντρίμμια του Boeing 777 της Malaysia Airlines, πλησιάζει στο τέλος της πρώτης πλήρους αποστολής του χωρίς να έχει βρει κάποιο στοιχείο.

boein230414

Στο ίδιο πνεύμα με τον υπουργό Μεταφορών της Μαλαισίας, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι η στρατηγική που ακολουθείται στις έρευνες θα αλλάξει αν η εξέταση του βυθού από το βαθυσκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δεν καταφέρει να βρει κάποιο ίχνος του αεροπλάνου, το οποίο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου με 239 επιβαίνοντες. "Θα επανεξετάσουμε την έρευνα, αλλά δεν θα σταματήσουμε έως ότου να έχουμε κάνει τα πάντα για να λύσουμε αυτό το μυστήριο", σημείωσε.

 

"Ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να φτάσουμε στο τέρμα είναι να συνεχίσουμε να ερευνούμε στην πιθανή ζώνη συντριβής (του αεροπλάνου) έως ότου βρούμε κάτι ή έως ότου έχουμε ψάξει τόσο εξονυχιστικά όσο επιτρέπει η σημερινή ανθρώπινη ιδιοφυΐα", πρόσθεσε. Την ίδια ώρα ωστόσο οι αρχές ανέστειλαν την Τετάρτη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τις έρευνες από αέρος λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, της ομίχλης και της θαλασσοταραχής στην περιοχή των ερευνών. "Οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες προκαλούν θαλασσοταραχή και κακή ορατότητα και καθιστούν τις έρευνες από αέρος αναποτελεσματικές και πιθανώς επικίνδυνες", ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές, προσθέτοντας ότι 12 πλοία θα συνεχίσουν να βοηθούν στην επιχείρηση.
Επίσης υπεύθυνοι των ερευνών ανακοίνωσαν ότι μόλις το Bluefin-21 το οποίο πραγματοποιεί έρευνα βορειοδυτικά της Πέρθης στην Αυστραλία, ολοκληρώσει την τρέχουσα αποστολή του, θα το χρησιμοποιήσουν σε άλλες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

 

Οι αυστραλιανές αρχές ανέφεραν την Τετάρτη ότι άγνωστο υλικό, το οποίο ξεβράστηκε στην ακτή της Δυτικής Αυστραλίας, εξετάζεται για πιθανή σχέση με το μαλαισιανό αεροσκάφος που εξαφανίστηκε. Από τις 4 Απριλίου είχε να βρεθεί κάποιο στοιχείο που να πιστεύεται ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση με το εξαφανισμένο αεροσκάφος, οπότε είχαν εντοπιστεί σήματα που μπορεί να προέρχονταν από τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου. Προς τα παρόν οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία περιγραφή για το υλικό που εντοπίστηκε και Μαλαισιανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη επαληθεύσει την πληροφορία αυτή.

 

Την ίδια ώρα σε μια ένδειξη της κλιμάκωσης της απελπισίας των συγγενών των ανθρώπων που αγνοούνται οι οποίοι ζητούν απαντήσεις, μια ομάδα που δηλώνει ότι απαρτίζεται από συγγενείς δημοσίευσε επιστολή προς τον υπουργό Χισαμουντίν, στην οποία καλεί την κυβέρνηση να ερευνήσει σχετικά με τις παλιές πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Κανταχάρ, στο Αφγανιστάν. "Είναι καιρός η κυβέρνηση να αρχίσει να σκέφτεται χωρίς περιορισμούς διερευνώντας και επανεξετάζοντας όλες τις υποθέσεις, νέες και παλιές", αναφέρεται στην επιστολή η οποία δημοσιεύεται στο Facebook.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.