ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μήνυμα Ομπάμα & Μέρκελ στη Μόσχα για την Ουκρανία- Σκηνικό εμφυλίου με πολύνεκρες ταραχές σε Σλαβιάνσκ και Οδησσό

19:11 - 02 Μαϊ 2014 | Ειδήσεις
Το μήνυμα Ομπάμα & Μέρκελ στη Μόσχα για την Ουκρανία- Σκηνικό εμφυλίου με πολύνεκρες ταραχές σε Σλαβιάνσκ και Οδησσό
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και η Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις σε τομείς της οικονομίας της συνολικά σε περίπτωση που η Μόσχα παρεμποδίσει καθ' οιονδήποτε τρόπο τις προγραμματισμένες για την 25η Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Η καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις κυρώσεις που σχεδιάζουν να επιβάλουν στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία προκειμένου αυτές να μην επιβαρύνουν υπερβολικά κάποια μεμονωμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Οι δύο ηγέτες συνέδεσαν την απειλή τους με τις ουκρανικές εκλογές στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο, έπειτα από τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, στην οποία κυριάρχησε η ουκρανική κρίση. Ο Ομπάμα και η Μέρκελ είπαν ότι δεσμεύονται από κοινού να επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις, χωρίς να διευκρινίσουν ποιοι τομείς της ρωσικής οικονομίας θα στοχοθετηθούν.

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως ο επόμενος γύρος των κυρώσεων θα πλήξει τομείς ζωτικής σημασίας για τη ρωσική οικονομία, όπως η ενέργεια, η άμυνα, ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. "Η 25η Μαΐου δεν είναι καθόλου μακριά", υπενθύμισε η Μέρκελ. "Αν δεν καταστεί δυνατό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, (η επιβολή) περαιτέρω κυρώσεων θα είναι αναπόφευκτη", πρόσθεσε η ίδια.

obam020514

Αν και δεν διευκρίνισε σε ποιους τομείς θα στραφούν οι κυρώσεις, ο Ομπάμα αναφέρθηκε σε ορισμένες διαστάσεις των σχεδιασμών των δύο πλευρών. "Η ιδέα ότι θα κλείσει εντελώς η στρόφιγγα για όλες τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου είναι μη ρεαλιστική, νομίζω", είπε ο Ομπάμα. "Αλλά υπάρχει ένα φάσμα προσεγγίσεων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον τομέα των όπλων, στον χρηματοοικονομικό τομέα, σε ό,τι αφορά τις εμπορικές πιστώσεις- σε όλους εκείνους τους τομείς που θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη Ρωσία", σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Η Μέρκελ επισήμανε ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι σημαντικό στο μεταξύ "να εξετάσουμε μεσοπρόθεσμα τι μπορούμε να κάνουμε για να προωθήσουμε μια ενεργειακή ένωση στην ΕΕ", ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε πως χρειάζεται να μελετηθούν οι ευρωπαϊκές ανάγκες σε ορίζοντα 10ετίας έως 15ετίας.

Το παιχνίδι με τη φωτιά...

Η στρατιωτική επιχείρηση την οποία εξαπέλυσε την Παρασκευή ο ουκρανικός στρατός στην πόλη Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, είχε αποτέλεσμα "πολλούς νεκρούς" στις τάξεις των ανταρτών και δύο νεκρούς μεταξύ των ανδρών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

 

"Η επίθεση εναντίον των τρομοκρατών συνεχίζεται", είπε ο Τουρτσίνοφ, χρησιμοποιώντας την ορολογία που χρησιμοποιεί η μεταβατική κυβέρνηση για να αναφερθεί στους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες. "Κατά την διάρκεια της επιχείρησης οι εγκληματίες υπέστησαν βαριές απώλειες: πολλούς νεκρούς και τραυματίες, πολλούς αιχμαλώτους. Δυστυχώς, λάβαμε πληροφορίες για δύο νεκρούς και επτά τραυματίες στις τάξεις των στρατιωτών μας", δήλωσε ο ίδιος.

ukrainia020514

Η εκπρόσωπος των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ, Στέλλα Χορόσεβα, έκανε νωρίτερα λόγο για πέντε νεκρούς, "τρία μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων και δύο πολίτες", κατά την διάρκεια της επίθεσης. Σύμφωνα με την ίδια, οι αντάρτες "έχασαν τέσσερα ως πέντε σημεία ελέγχου στα όρια της πόλης".
Απευθυνόμενος στη Ρωσία, ο Τουρτσίνοφ απαίτησε από τη Μόσχα να "σταματήσει την υστερία". "Καλώ την ηγεσία της Ρωσίας: σταματήστε την ιστορία όσον αφορά τις εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία. Σταματήστε τις απειλές και τον εκφοβισμό", ανέφερε.

 

"Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας και να μην καταφύγει στην τρομοκρατία, στις δολιοφθορές και στις στρατιωτικές απειλές για να ασκεί πίεση στη χώρα μας", συνέχισε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας. "Αν ανησυχείτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ασχοληθείτε με αυτά στη δική σας χώρα όπου οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων είναι συστηματικές", πρόσθεσε ο Τουρτσίνοφ.

 

Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η ουκρανική συνοριοφρουρά ματαίωσε προσπάθειες Ρώσων «ενόπλων δολιοφθορέων» να παρεισφρήσουν στο έδαφος της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην ανακοίνωση ο Τουρτσίνοφ ανέφερε ακόμα ότι η επιχείρηση για να ανακαταληφθεί το Σλαβιάνσκ δεν προχώρησε όσο γρήγορα ανέμενε το Κίεβο, καθώς την περιέπλεξε το γεγονός πως οι φιλορώσοι κρύβονται «πίσω από τους πολίτες» και «πυροβολούν από διαμερίσματα πολυκατοικιών», όπως τόνισε, κατηγορώντας τους αυτονομιστές πως χρησιμοποιούν άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

ukraini020514

"Απαιτούμε οι τρομοκράτες, οι δολιοφθορείς, όλοι όσοι πήραν τα όπλα εναντίον της χώρας μας να παραδώσουν τα όπλα τους, να παραδοθούν, να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους και να αποχωρήσουν από τα κτίρια της δημόσιας διοίκησης", ανέφερε ο Τουρτσίνοφ. Επικαλούμενος την κρίση στην ανατολική Ουκρανία ο Τουρτσίνοφ υπέγραψε εξάλλου ένα διάταγμα το οποίο επαναφέρει σε ισχύ την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες από 18 ως 25 ετών.

 

Η κατάσταση στην Οδησσό

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά σε ένα κτίριο στην Οδησσό της νότιας Ουκρανίας όπου στεγάζεται ένα εργατικό συνδικάτο, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα ανάμεσα σε υποστηρικτές της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου και φιλορώσους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αυτής. "Στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό", στην έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό, ανέφερε το υπουργείο. "38 άνθρωποι είναι νεκροί- οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και οκτώ πήδησαν από τα παράθυρα", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

Προγενέστερες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς στην Οδησσό, και τουλάχιστον 15 τραυματίες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους και υποστηρικτές της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

ukrain020514

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:58 - 02 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.