ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουκρανία: "Ματωμένο" δημοψήφισμα στο Ντονέτσκ

12:30 - 10 Μαϊ 2014 | Ειδήσεις
Ουκρανία: "Ματωμένο" δημοψήφισμα στο Ντονέτσκ
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας προσέρχονται απτόητοι την Κυριακή στις κάλπες του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της περιοχής του Ντονέτσκ από την ουκρανική επικράτεια, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Μαριούπολη.

Να θυμίσουμε ότι στην πόλη αυτή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, κυρίως όταν μια ομάδα περίπου 60 ατόμων, οπλισμένων με αυτόματα όπλα, εξαπέλυσε επίθεση στην έδρα της τοπικής αστυνομίας. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 20 από τους επιτιθέμενους και ένας αστυνομικός, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ.

 

Οι αυτονομιστές της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρά το αίτημα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να το αναβάλουν.

 

Εν τω μεταξύ, στην απελευθέρωση των επτά υπαλλήλων του Ερυθρού Σταυρού που είχαν απαγάγει την Παρασκευή προχώρησαν οι ρώσοι αποσχιστές σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, ένας εκ αυτών έχει υποστεί άγριο ξυλοδαρμό. Σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου Interfax είχαν απαχθεί επτά εθελοντές του Οργανισμού, μεταξύ αυτών έξι Ουκρανοί υπήκοοι και ένας Ελβετός υπήκοος.

"Υπάρχουν υποψίες ότι διενεργούσαν κατασκοπεία και επί του παρόντος επαληθεύουμε αυτές τις κατηγορίες", δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της αυτοανακηρυχθείσας "Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", Κίριλ Ρουντένκο.

 

Την υποχώρησή της από το κέντρο της Μαριούπολης ανακοίνωσε η Ουκρανική Εθνική Φρουρά σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος προκάλεσε την Παρασκευή την οργή του Κιέβου και της Δύσης, όταν επισκέφθηκε την Κριμαία, για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, τον Μάρτιο. Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι όπου ελλιμενίζεται ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945, επέτειος που στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τιμάται στις 9 Μαρτίου.

ukr090514

Στην Ουκρανία, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης. Στο Κίεβο οργανώθηκε μια σεμνή τελετή σε ένα πάρκο, παρουσία του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ. "Πριν από 69 χρόνια πολεμήσαμε μαζί με τη Ρωσία ενάντια στο φασισμό. Σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία", είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός στην ομιλία του.

 

Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

 

Την Πέμπτη πάντως το Κίεβο είχε επαναλάβει ότι δεν προτίθεται, σε καμία περίπτωση, να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την αποκατάσταση της τάξης στις ρωσόφωνες επαρχίες.

 

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα καταφθάνει στο Κίεβο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ενώ την ίδια ημέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Ουκρανία θα έχουν μια νέα συνάντηση, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για το θέμα του ανεφοδιασμού της Ε.Ε. και της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

 

"Καμία ανησυχία για τους Έλληνες"

Έντονη ανησυχία στην Αθήνα, καθώς στη Μαριούπολη υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ο έλληνας πρόξενος, Δημήτρης Παπανδρέου, υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης, λέγοντας ότι "βρισκόμαστε κοντά στο σημείο των συγκρούσεων". Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του, σε απευθείας σύνδεση, είπε ότι άκουσε δύο δυνατές εκρήξεις.

 

Ο ίδιος τόνισε ότι "οι ελληνικές προξενικές είναι σε επιφυλακή", διαβεβαιώνοντας ότι "οι Έλληνες δεν κινδυνεύουν" και πως "δεν έχουν δεχθεί επίθεση".

ukrsl090514

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:45 - 10 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.