ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπήκαν οι υπογραφές στη συμφωνία μαμούθ Ρωσίας - Κίνας για το αέριο

13:29 - 21 Μαϊ 2014 | Ειδήσεις
Μπήκαν οι υπογραφές στη συμφωνία μαμούθ Ρωσίας - Κίνας για το αέριο
Ανεπισήμως η συμφωνία αποτιμάται σε περισσότερα από 400 δισ. ευρώ.

Υπεγράφη τελικά η πολυαναμενόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Gazprom και την κινεζική εταιρεία CNPC για την προμήθεια αερίου. Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος της συμφωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα αφορά την προμήθεια 38 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου ετησίως στην Κίνα, μέσω του νέου ανατολικού αγωγού που θα συνδέει τις δυο χώρες. Ανεπισήμως, η συμφωνία αποτιμάται σε άνω των 400 δισ. δολαρίων.

 

Η Gazprom δήλωσε πως η συμφωνία με την Κίνα είναι «οικονομικά βιώσιμη», ενώ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το τίμημα του deal.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας δήλωσε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα ως προς την προκαταβολή για τις υποδομές του αγωγού, ενώ σημείωσε πως η προμήθεια αερίου θα ξεκινήσει 4-6 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

 

Σύμφωνα με την CNPC, η Ρωσία θα ξεκινήσει την προμήθεια αερίου από το 2018, με τον όγκο του αερίου να αυξάνεται σταδιακά για να φτάσει τα 38 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Επίσης, η κινεζική εταιρεία ανέφερε πως η Gazprom θα αναπτύξει τα πεδία του αερίου, θα κατασκευάσει τους αγωγούς και τις μονάδες επεξεργασίας εντός της Ρωσίας, ενώ η CNPC θα κατασκευάσει τους αγωγούς αερίου στην Κίνα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.