ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρυξέλλες προς Πούτιν: Υπεύθυνη η Ρωσία για την τήρηση των συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες

16:51 - 21 Μαϊ 2014 | Ειδήσεις
Βρυξέλλες προς Πούτιν: Υπεύθυνη η Ρωσία για την τήρηση των συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι είναι ευθύνη της Gazprom να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο στις ποσότητες που αναφέρονται στα συμβόλαια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Για όσο συνεχίζονται οι τριμερείς συνομιλίες" μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ, "οι παραδόσεις φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να διακοπούν. Υπολογίζω στην Ρωσία να τηρήσει την δέσμευση αυτή", υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Πούτιν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η Gazprom δεν θα αποστέλλει στην Ουκρανία, τη χώρα διέλευσης του αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη, φυσικό αέριο για δική της χρήση από τις 3 Ιουνίου, εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις προμήθειες, και έχει προειδοποιήσει ότι μια διακοπή είναι πιθανόν να επηρεάσει την τροφοδοσία των χωρών της Ευρώπης που προμηθεύονται το φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

 

"Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι πλευρές να συνεχίσουν να δεσμεύονται με εποικοδομητικό τρόπο στην διαδικασία αυτή και να συμφωνήσουν επίσης σε μια τιμή που θα αντανακλά τις συνθήκες της αγοράς", επισημαίνει επίσης ο Μπαρόζο στην επιστολή του.

 

"Για όσο συνεχίζονται οι τριμερείς συνομιλίες, οι παραδόσεις φυσικού αερίου δεν πρέπει να διακοπούν", επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή του, στην οποία υπογραμμίζει ότι "ανήκει στην ευθύνη" της ρωσικής εταιρείας "Γκάζπρομ να διασφαλίσει τις παραδόσεις των όγκων που ζητούνται, όπως προβλέπεται από τα συμβόλαια που υπάρχουν με τις ευρωπαϊκές εταιρείες".

gazi210514

Μια σύνοδος για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για το φυσικό αέριο έγινε σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της ΕΕ στις 2 Μαΐου στην Βαρσοβία, χωρίς ωστόσο αυτή να οδηγήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας. Μια νέα σύνοδος προβλέπεται να διεξαχθεί στις 26 Μαΐου στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον Επίτροπο που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.

 

Στην επιστολή του ο Μπαρόζο ζητεί επίσης την επίτευξη μιας "εποικοδομητικής λύσης". Αυτό αφορά κυρίως την ύπαρξη "διαφάνειας" όσον αφορά την αποθήκευση και την διέλευση του φυσικού αερίου από την Ουκρανία και μιας καλύτερης "συνεργασίας" ανάμεσα στις εταιρείες διαχείρισης όπως και τη δημιουργία "σταθμών μέτρησης" στην μεθόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

 

"Η ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει στοιχεία για την ροή φυσικού αερίου που προέρχεται από την Ουκρανία", προσθέτει ο Μπαρόζο και καλεί την Μόσχα και το Κίεβο να κάνουν το ίδιο όσον αφορά τα ζητήματα της αποστολής και της διέλευσης φυσικού αερίου. Η ΕΕ αναμένει όλες οι πλευρές να παραμείνουν "αξιόπιστοι και υπεύθυνοι εταίροι", το οποίο είναι "επίσης προς το συμφέρον τους", καταλήγει ο πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή του προς τον Πούτιν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.