ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Πράσινο φως στη Λιθουανία για να γίνει το 19ο μέλος του ευρώ

14:03 - 04 Ιουν 2014 | Ειδήσεις
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε σήμερα στη Λιθουανία το... all clear για να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ τον επόμενο χρόνο ως 19ο μέλος της, αλλά εξέφρασε τις ανησυχίες σχετικά με το μελλοντικό πληθωρισμό στη χώρα της Βαλτικής.

Αν η ένταξη της χώρας υπογραφεί και από τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, κάτι που αναμένεται ευρέως, η υιοθέτηση του ευρώ στη Λιθουανία θα αλλάξει επίσης τον τρόπο που η ΕΚΤ λαμβάνει απόφαση για τη νομισματική πολιτική, καθώς το Διοικητικό της Συμβούλιο θα φτάσει σε μέγεθος το οποίο απαιτεί μια διαφορετική κατανομή των ψήφων.

Στην έκθεσή της η ΕΚΤ εξέτασε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία και για πρώτη φορά την Κροατία - αλλά κατέληξε μόνο η Λιθουανία πληρεί όλα τα σχετικά κριτήρια.

Η Λιθουανία κατάφερε να παραμείνει κάτω από τα όρια της ΕΚΤ σε ότι αφορά το όριο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, τον λόγο του δημόσιου χρέους και του πληθωρισμού, μεταξύ του Μαΐου του 2013 και του Απριλίου του τρέχοντος έτους, όπως τόνισε η ΕΚΤ, αλλά προειδοποίησε γύρω από τα επίπεδα πληθωρισμού στο μέλλον.

«Κοιτώντας προς το μέλλον, η διατήρηση χαμηλών ρυθμών πληθωρισμού σε βιώσιμη βάση στη Λιθουανία θα είναι μεγάλη πρόκληση μεσοπρόθεσμα, καθώς θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν οι πιέσεις στις εγχώριες τιμές και να αποφευχθεί η οικονομική υπερθέρμανση σε ένα περιβάλλον σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών», δήλωσε η ΕΚΤ.

Η διαδικασία πραγματικής σύγκλισης ήταν πιθανό να ανεβάσει την διαφορά πληθωρισμού μεταξύ της Λιθουανίας και της ζώνης του ευρώ μεσοπρόθεσμα. «Εν ολίγοις, υπάρχουν ανησυχίες, ως εκ τούτου, όσον αφορά τη βιωσιμότητα του μέσα; ation σύγκλισης στη Λιθουανία", ανέφερε.

Η ΕΚΤ ζήτησε επίσης από την Λιθουανία να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό μέτωπο και την αγοράς εργασίας.

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια της Λιθουανίας να ενταχθεί στο μπλοκ, καθώς είχε ξεπεράσει το απαιτούμενο επίπεδο του πληθωρισμού το 200. Η ημερομηνία που θα υιοθετήσει η χώρα το ευτώ είναι τον Ιανουάριο του 2015 και θα ακολουθήσει τις γειτονικές της χώρες, Εσθονία και Λετονία, οι οποίες εντάχθηκε το 2011 και νωρίτερα αυτό το έτος, αντίστοιχα.

Ωστόσο, όταν το ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει δύο φορές το μήνα, υπερβεί τα 18 μέλη, θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σε ομάδες των μικρότερων και μεγαλύτερων οικονομιών για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λήψη αποφάσεων στην ΕΚΤ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:13 - 04 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.