ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάμερον: "Ο Γιουνκέρ είναι ακατάλληλος για την προεδρία της Επιτροπής"

12:05 - 27 Ιουν 2014 | Ειδήσεις
Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι "ακατάλληλο πρόσωπο" για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επανέλαβε και σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου αναμένεται να εγκριθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ένωσης.

Ο Γιουνκέρ "δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τον θεσμό αυτόν", επέμεινε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας χθες, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είναι κατηγορηματικά αντίθετος στο φεντεραλιστικό όραμα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προειδοποίησε τους εταίρους του ότι οι σημερινές συνομιλίες θα είναι "σκληρές".

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν και πάλι χθες την υποστήριξή τους προς το πρόσωπο του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, "έναν έμπειρο πολιτικό άνδρα", σύμφωνα με την δανή πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

Για τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, "πρόκειται για την ισορροπία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς", ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και δεν είναι θέμα προσώπων. "Ο κ. Γιουνκέρ είναι το πρόσωπο που μπορεί να εκλεγεί", είπε.

"Μπορούμε να κατανοήσουμε τη βρετανική θέση και είναι σεβαστή από τη δική τους οπτική γωνία, αλλά δεν μπορούν μόνοι τους να μπλοκάρουν τις 26 ή 27 χώρες που συμφωνούν", δήλωσε από την πλευρά ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ελιο Ντι Ρούπο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.