ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ για το σκάνδαλο κατασκοπείας

20:24 - 10 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ για το σκάνδαλο κατασκοπείας
Ένα ακόμα επεισόδιο στις διαταραγμένες διπλωματικές σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, που έχει προκαλέσει η υπόθεση των παρακολουθήσεων, γράφτηκε την Πέμπτη, έπειτα από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απελάσει τον συντονιστή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Βερολίνο.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι ο λόγος της απέλασης είναι τα δύο πρόσφατα κρούσματα κατασκοπείας εις βάρος της Γερμανίας, καθώς και οι παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Νωρίτερα, σχετική δήλωση είχε κάνει ο βουλευτής των χριστιανοδημοκρατών (CDU) και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών Κλέμενς Μπίνινγκερ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, για δεύτερη φορά σε πέντε ημέρες, η γερμανική δικαιοσύνη ξεκίνησε την Τετάρτη έρευνα για έναν φερόμενο κατάσκοπο που εργαζόταν για λογαριασμό της Ουάσινγκτον. Η υπόθεση αυτή επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Γερμανία, οι οποίες είχαν ήδη ενταθεί πέρυσι όσον αφορά την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της κυρίας Μέρκελ από τους Αμερικανούς.

Αποκαλύψεις

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις την περασμένη εβδομάδα για έναν πράκτορα των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών (BND) ο οποίος είναι ύποπτος ότι εργαζόταν και για την CIA, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε χθες ότι διερευνά μια νέα υπόθεση. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε έναν αξιωματικό της Μπούντεσβερ, ο οποίος φέρεται ότι διεξήγε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ.

cia2

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ο Αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο τα γερμανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν σταθμάρχη της CIA στο Βερολίνο, είχε "κατευθύνει" τους δύο συνεργάτες γερμανικών υπουργείων, που αντιμετωπίζουν σήμερα την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των Αμερικανών.

Εκπρόσωποι των σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και της Αριστεράς ζήτησαν να υπάρξουν «συνέπειες» απέναντι στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του SPD Μπούρκχαρντ Λίσκα ζήτησε να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ- ΗΠΑ για μία διατλαντική ζώνη ελευθέρων συναλλαγών. Ο κ. Λίσκα χαρακτήρισε «ενδεδειγμένη ενέργεια» την απέλαση του Αμερικανού αξιωματούχου, τον οποίο ο γερμανικός τύπος χαρακτηρίζει σταθμάρχη της CIA στο Βερολίνο. «Η Γερμανία έθεσε πολλά ερωτήματα στις ΗΠΑ, χωρίς να λάβει καμία απάντηση» ανέφερε ο βουλευτής των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών.

cia1

Μέρκελ: Οι ΗΠΑ εμμένουν στη λογική του Ψυχρού Πολέμου

Την υπόθεση σχολίασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Έχουμε τόσα πολλά προβλήματα και καλό θα ήταν να εστιάζουμε στα ουσιώδη» είπε η καγκελάριος αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία και κατηγορώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις ΗΠΑ ότι παραμένουν στη λογική του ψυχρού πολέμου. «Υπάρχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το ποιά μπορεί να είναι η αποστολή των μυστικών υπηρεσιών μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Οι σύμμαχοι που κατασκοπεύουν την Γερμανία "βλέπουν το δέντρο και δεν βλέπουν το δάσος", κατέληξε.

Ξεχωριστά ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε σχετικά με το σκάνδαλο αυτό κατασκοπείας ότι δεν έχουν υπονομευτεί σημαντικά απόρρητα στοιχεία της Γερμανίας.

"Αν δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτήν την φερόμενη υπόθεση κατασκοπείας είναι αστείες", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "από την άλλη πλευρά, η πολιτική ζημιά είναι δυσανάλογα σοβαρή".

Σε πιο υψηλούς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «ηλιθιότητα» την πρακτική των Αμερικανών.

 

.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:52 - 10 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.