ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση των BRICS με την προσοχή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

13:13 - 14 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Συνάντηση των BRICS με την προσοχή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα
Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη η συνάντηση των ηγετών της BRICS στη Φορταλέζα της Βραζιλίας.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που θα συζητήσουν οι «5» στην Φορταλέζα, καθώς η ίδρυσή της συνιστά και ένα πολιτικό μήνυμα προς τις βιομηχανικές χώρες. Οι BRICS είναι ένας διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από πέντε χώρες: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική, με τον όρο να προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των χωρών.

Στόχος των πέντε αναδυομένων οικονομιών είναι να συντονίσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα, κάτι που στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, καθώς οι διαφορές τους σε όλα τα επίπεδα είναι μεγάλες. 

Ο Ρολφ Λανγκχάμερ, καθηγητής Οικονομικών και στέλεχος του Ινστιτούτου Μελετών της Παγκόσμιας Οικονομίας, IfW επισημαίνει, μιλώντας στην Deutsche Welle, πως "η Ινδία είναι σίγουρα μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Η Ρωσία δεν είναι πλέον. Η Κίνα βρίσκεται σε μια πορεία μετεξέλιξης σε βιομηχανική δύναμη. Δεν γνωρίζω πώς είναι δυνατόν να μπουν αυτές οι χώρες κάτω από την ίδια κατηγορία".

Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών Χέλμουτ Ράιζεν, από την συμβουλευτική εταιρεία Shifting Wealth, υπενθυμίζει:

"Η Νότια Αφρική παρουσιάζει τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των BRICS και αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την νεανική ανεργία". Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στη DW, το πρόβλημα της Νότιας Αφρικής είναι ότι η εκπαίδευση των νέων στην χώρα αυτή είναι εντελώς άσχετη με τις ανάγκες της οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, η Ινδία που έδωσε έμφαση στην βιομηχανία, ακολουθώντας μια πολιτική επιδοτήσεων, κατόρθωσε να επιβληθεί στους κλάδους της πληροφορικής και των γενοσήμων φαρμάκων, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα της ανεργίας. Την ίδια ώρα, η Βραζιλία αντιμετωπίζει τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα.

Η εύθραυστη μεσαία τάξη που έχει αναπτυχθεί στη χώρα αυτή είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της φτώχειας, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της βραζιλιάνικης οικονομίας είναι αναιμικός.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:51 - 14 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.